În noaptea de miercuri spre joi, patru cetățeni români și un neamț implicați în traficul de minori de la Vișeu de Sus au fost arestați preventiv.
Soția cetățeanului german, cel care deține centrul de reeducare și alte două persoane au fost puse sub control judiciar.
Aceștia sunt acuzați de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal.
Noi detalii șocante ies însă la iveală în cazul Projekt Maramureș.
Publicația “Der Spiegel“ atrăgea atenţia încă din 2006 asupra problemelor care există în mai multe țări, printre care și România privind aceste programe de reeducare.
Jurnaliştii germani menționează că în țara noastră s-a creat o puternică reţea axată pe astfel de servicii care cuprinde instituţii private, fundaţii sau asociaţii, printre care și Project Maramureș.
Potrivit publicației Der Spiegel, statul german plăteşte ONG-urilor partenere sume între 4.000 şi 6.000 de euro lunar pentru fiecare copil care trebuie să beneficieze de reeducare iar apoi să fie reintegrați în societatea germană.
Familiile de fermieri primesc totodată sume cuprinse între 200 şi 300 de euro lunar, pentru că îi găzduiesc și au grijă de acești tineri.
Comunicat de la Tribunalul Maramureș
Aducem la cunoştinţa opiniei publice că prin încheierea penală nr. V47/DL/28.08.2019, pronunţată în dosarul nr. 1670/100/2019 al Tribunalului Maramureş, s-a dispus, la propunerea D.I.I.C.O.T. – Structura centrală – Secţia de combatere a criminalităţii organizate, arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 28 august 2019, şi până la data de 26 septembrie, inclusiv, a inculpaţilor S.B.S., cetăţean german cu domiciliul în România, în vârstă de 61 de ani, şi N.V., în vârstă de 45 de ani, cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, trafic de persoane şi lipsire de libertate în mod ilegal, şi a inculpaţilor Ş.G., în vârstă de 38 de ani, B.T., în vârstă de 29 de ani, şi N.S., în vârstă de 54 de ani, cercetaţipentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat sub forma sprijinirii, trafic de minori, trafic de persoane şi lipsire de libertate în mod ilegal.
Instanţa a respins propunerea de arestare preventivă formulată cu privire la inculpatul M.I.M., în vârstă de 21 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, sub forma sprijinirii, trafic de minori, trafic de persoane şi lipsire de libertate în mod ilegal, dispunând luarea faţă de acesta a măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 august 2019 şi până la data de 26 octombrie 2019 inclusiv.
Pentru a dispune măsurile arestării preventive şi a controlului judiciar faţă de inculpaţi, instanţa a reţinut că în cauză există indicii temeinice care să justifice presupunerea că aceştia, sub paravanul acordării de servicii educative autorizate vizând recuperarea şi reintegrarea socială a tinerilor, în scopul obţinerii de foloase materiale, au desfăşurat, în cadrul unui grup infracţional organizat, iniţiat, constituit sau sprijinit de inculpaţi, activităţi de exploatare prin muncă forţată şi lipsire de libertate a unor tineri de naţionalitate germană cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, faţă de unul dintre aceştia exploatarea continuând şi după dataîmplinirii vârstei majoratului.
Hotărârea Tribunalului Maramureş poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.