Astăzi a fost inaugurat noul laborator de Radioterapie cu Energii Înalte la Spitalul Județean de Urgență dr. Constantin Opriş din Baia Mare, o investiție de 5 milioane de euro. Finanțarea a fost asigurată de Bancă Mondială, în timp ce buncărul în care se află laboratorul a fost construit din fondurile proprii ale unității medicale.
Orice pacient care este asigurat pe teritoriul României va putea să acceseze serviciile noului laborator de Radioterapie de la Spitalul din Baia Mare. Chiar și românii din Ucraina sau din alte țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, este posibil să beneficieze de ședințe de radioterapie, pe bază asigurărilor și acordurilor existente. În total vor putea fi tratați în laborator aproximativ 700 de pacienți anual. Însă, vor fi și criterii care vor stă la baza selecției acestora.
O comisie oncologica formată dintr-un radioterapeut, un chimioterapeut și medici de diverse specialități vor decide care dintre bolnavii de cancer, vor avea prioritate la tratament. De precizat că numai în Maramureș sunt în prezent în evidența medicilor aproximativ 13.000 de bolnavi cu afecțiuni oncologice iar în România există doar 35 de centre de radioterapie atât în sistemul public cât și în privat, față de un necesar de 140. Finanțare de la Bancă Mondială au primit 8 centre, printre care și cel din Baia Mare. Celelalte urmează să fie dotate cu aparatură și apoi deschise treptat până în ianuarie 2020 a declarat ec. Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii, prezentă la evenimentul de inaugurare din Baia Mare.

Articolul precedentIncendiu la Primăria Băseşti
Articolul următorCONSILIUL LOCAL SIGHET: Proiect aprobat printre ironii