Mai mulți elevi din Sighetu Marmației au avut parte astăzi de o lecție de istorie aparte. La împlinirea a 100 de ani de la jertfele ostașilor Regimentului 14 infanterie la eliberarea oraşului Sighetu Marmaţiei reprezentații Centrului Cultural și ai Muzeului Maramureșului le-au prezentat școlarilor o parte importantă din istoria județului.
Evenimentul s-a desfășurat la mormântul ostașilor români căzuți pentru eliberarea Maramureșului.
”S-a înfăptuit Unirea la 1 decembrie 1918 dar de Crăciun Sighetul a fost ocupat de trupele ucrainene și doar la apelul unor reprezentanți ai Maramureșului regimentul 14 a venit să elibereze această zonă a țării. Astăzi se împlinesc 100 de ani de când s-a dat cea mai puternică bătălie la Cămara unde a avut loc prima jertfă de sânge, este vorba despre sergentul Iosif Gabor care a murit și este înmormântat aici”, a precizat Dorel Todea, managerul interimar al Centrului Cultural Sighetu Marmației.
”Această parte de istorie nu este scrisă nicăieri decât în cele câteva cărți pe care le-am scris eu în anii care au trecut dar azi vreau să vă relatez exact în acest loc ce s-a întâmplat și fapta lor de vitejie. Jertfa lor trebuie să o ținem minte, cel care a murit, Iosif Gabor, avea un copil mic, era din zona Moldovei dar nu a fost străin de noi, a fost roman, el a fost rănit în luptele de la Oituz de 17 cartușe și iată că în Sighetu Marmației doar un glonț îi trece prin inimă și moare, a explicat Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureșului Sighetu Marmației.
Reprezentanții celor două instituții de cultură au depus și o coroană de flori la mormântul ostașilor români căzuți pentru eliberarea Maramureșului.