Vladimir Putin primește lovitura: Curtea Penală Internațională a anunțat că este învinuit oficial de crime de război în Ucraina.
Curtea Penală Internațională a anunțat vineri că a emis mandat de arestare pentru PUTIN, acuzându-l de crime de război în Ucraina.
CPI l-a acuzat pe Putin că este responsabil pentru crimele de război comise de trupele sale în Ucraina.
Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru oficialul rus Maria Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului din Rusia, acuzațiile principalele fiind pentru presupusul plan de deportare a copiilor ucraineni în Rusia.
Anunțul a făcut vineri de președintele CPI – judecător Piotr Hofmański se referă la recentele mandate de arestare emise împotriva lui Vladimir Vladimirovici Putin și a Mariei Alekseyevna Lvova-Belova în contextul situației din Ucraina.
Cu doar o zi înainte, ONU a prezentat primul raport din ancheta oficială făcută în urma invaziei la scară largă în Ucraina, în care printre principalele acuzații de crime de război se numără și violențele împotriva civililor, ca și deportarea numărului uriaș de copii de pe teritoriul Ucrainei în Rusia, condamnată de legiel internaționale.
ANUNȚUL OFICIAL AL CPI – MANDATE DE ARESTARE PENTRU PUTIN și LVOVA-BELOVA
„Camera preliminară a II-a a Curții Penale Internaționale a emis vineri mandate de arestare pentru două persoane în contextul situației din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin și doamna Maria Alekseyevna Lvova-Belova.
Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia. Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean începând din 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să se creadă că domnul Putin poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate anterior, (i) pentru că a comis actele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin alții (articolul 25(3)(a) din Statutul de la Roma) și (ii) pentru eșecul său de a exercita controlul în mod corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au săvârșit actele sau au permis săvârșirea acestora și care se aflau în subordinea efectivă a acestuia, de autoritate și control, în conformitate cu responsabilitatea superiorului (articolul 28 litera (b) din Statutul de la Roma).
Maria Alekseyevna Lvova-Belova, născută la 25 octombrie 1984, comisar pentru drepturile copilului în biroul președintelui Federației Ruse, este responsabilă pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație. (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă. Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând din 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să se creadă că doamna Lvova-Belova poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate mai sus, pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin altele (articolul 25 alineatul (3) litera (a) din Statutul de la Roma).
Camera preliminară a II-a a considerat, pe baza cererilor Procuraturii din 22 februarie 2023, că există motive întemeiate pentru a crede că fiecare suspect poartă răspunderea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei. Federației Ruse, în prejudiciul copiilor ucraineni.
Camera a considerat că mandatele sunt secrete pentru a proteja victimele și martorii și, de asemenea, pentru a proteja ancheta.
Cu toate acestea, ținând cont de faptul că în prezenta situație acțiunea ar fi în curs de desfășurare și că conștientizarea publică a mandatelor poate contribui la prevenirea săvârșirii ulterioare a infracțiunilor, Camera a considerat că este în interesul justiției să autorizeze Grefa ( responsabilă cu păstrarea dosarelor cauzelor și cu registrul Tribunalului pentru toate actele de procedură) să dezvăluie public existența mandatelor, numele suspecților, infracțiunile pentru care sunt emise mandatele și modalitățile de răspundere stabilite de Cameră.
Mandatele de arestare menționate mai sus au fost emise ca urmare a cererilor depuse de Procuratură la 22 februarie 2023”, a transmis CPI, într-un comunicat de presă.