Sunăm la 112 doar dacă suntem în pericol şi avem nevoie de intervenţia autorităţilor! Acesta este mesajul pe care l-au transmis poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii azi, 11 februarie, de Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgenţă 112,  în cadrul unor întâlniri cu elevii claselor a VI-a şi a VII-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 18 Baia Mare.

În cursul anului trecut, la nivelul Compartimentului Apeluri de Urgenţă 112 Maramureş au fost primite 16.502 apeluri de urgenţă. Din totalul apelurilor primite în 12.352 de cazuri s-a impus deplasarea unor echipaje de intervenţie pentru gestionarea aspectelor de urgenţă şi luarea măsurilor legale, restul situaţiilor fiind clarificate prin consiliere şi îndrumări sau au reprezentat apeluri false. Iar din totalul sesizărilor la care s-a intervenit, 4.150 de apeluri s-au dovedit a  nu fi situaţii de urgenţă.

În cele mai multe cazuri poliţiştii au intervenit la loviri sau alte violenţe, ameninţări, conflicte spontane, furturi, scandaluri în locuri publice şi accidente rutiere, iar timpul mediu de intervenţie a fost sub 10 minute.

112 este unicul număr de urgență care poate fi folosit de pe orice telefon fix sau mobil pentru a beneficia, gratuit, de serviciul de urgență (poliție, ambulanță, jandarmi, pompieri) în orice țară a Uniunii Europene. Centrele de Urgență funcționează permanent, 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână.

Se interzice utilizarea numărului 112 în scopuri ce nu reprezintă apeluri de urgenţă. Accidentele rutiere fără victime, aglomerarea traficului, întreruperea utilităţilor,  ridicările auto, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea unor informaţii despre diferite numere de telefon, emitere carte de identitate, paşaport, cazier, trafic, program instituţii publice NU REPREZINTĂ URGENŢE! Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 lei.

Articolul precedentSecretarii unităților administrativ-teritoriale, convocați la ședință. Apel la respectarea legislației de către autoritățile administrației publice locale
Articolul următorCod galben de ninsori, lapoviță și vânt puternic în Maramureș