Românii vor putea cere despăgubiri de la operatorii de telefonie fixă și mobilă pentru fiecare zi de întârziere la portarea numărului sau în cazul întreruperii serviciului. Noile reglementări apar în proiectele propuse de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

ANCOM a publicat joi spre consultare două proiecte de decizie pentru reglementarea unor aspecte din domeniul resurselor de numerotaţie şi din domeniul portabilităţii numerelor. Prin noile prevederi, românii vor primi bani de la operatorii de telefonie fixă și mobilă în cazul întârzierii de la portarea numărului lor sau dacă mutarea numărului se face fără acordul lor.

Potrivit proiectelor ANCOM, despăgubirile vor fi acordate în funcție de numărul zilelor de întârziere la portarea numărului de telefon sau în cazul portării fără acordul abonatului.  

 

Despăgubiri propuse de ANCOM sunt de 10 lei pe zi în cazul abonaților 5 lei pe zi pentru cei cu cartele prepay și telefonie fixă.

Despăgubirile trebuie acordate corespunzător cu numărul de zile de întârziere a realizării portării sau de întrerupere a serviciului, dacă acestea sunt mai mari de o zi lucrătoare, sau, în cazul portării fără acordul utilizatorului, cu numărul de zile în care numărul portat nu a fost activ în rețeaua furnizorului donor, se arată în proiectele ANCOM. Iar despăgubirea trebuie acordată pentru fiecare număr implicat în portare. 

 

„Valoarea despăgubirii stabilită pentru o zi reprezintă aproximativ 30% din venitul mediu lunar, la nivelul anului 2021, pentru fiecare categorie de servicii: telefonie mobilă pe bază de abonament (valoare despăgubire: 10 lei/zi), telefonie mobilă pe bază de cartelă preplătită (valoare despăgubire: 5 lei/zi), telefonie fixă (valoare despăgubire: 5 lei/zi).
Păstrând raportul venitului mediu lunar, atât între servicii mobile și servicii fixe, cât și între abonamente și cartele, la fel și despăgubirea/zi stabilită în cazul serviciilor mobile furnizate pe bază de abonamente este dublă față de cea stabilită în cazul cartelelor preplătite și în cazul serviciilor fixe”, se arată în nota de fundamentare la proiectul ANCOM, potrivit HotNews.ro.

Despăgubiri în cazul portării numerelor de telefon fără acordul abonatului

O situație aparte este cea de portare fără acordul abonatului care are dreptul de a solicita portarea. Furnizorul la care trebuie depusă cererea de despăgubire în acest caz are rolul de furnizor donor (furnizorul de la care se mută numărul) în procesul de portare nesolicitat de abonat.

Furnizorii pot stabili, în contractele de furnizare a serviciilor de comunicații electronice, ca despăgubirile totale acordate să fie, în toate cazurile, plafonate la:

 

a) valoarea întreagă, fără reduceri, pe 6 luni, a abonamentului de care beneficiază abonatul la data realizării portării, indiferent de câte numere sunt incluse în abonament;
b) 100 de lei pentru fiecare cartelă preplătită.

În cazul în care serviciile de comunicații electronice se vând într-un pachet, împreună cu alte servicii sau cu terminale, valoarea abonamentului corespunde prețului aplicat vânzării separate a serviciilor de comunicații electronice, dacă acesta este disponibil, sau, în caz contrar, prețul aplicat vânzării separate a unor servicii de comunicații electronice având aceleași caracteristici.

Pentru plafonarea despăgubirilor, valoarea întreagă, fără reduceri, a unui abonament lunar nu poate fi mai mică de 10 lei.

Despăgubirile se acordă în termen de cel mult 60 de zile de la data la care furnizorul a primit cererea de despăgubire a abonatului îndreptățit, dacă furnizorul nu a stabilit în contractul încheiat cu abonatul acordarea lor eșalonată. Perioada de eșalonare nu poate fi mai mare de un an.

Potrivit proiectului, vor fi eliminate tarifele percepute la portarea numerelor. Reglementările în vigoare prevăd că fiecare furnizor care originează apeluri trebuie să suporte propriile costuri asociate implementării portabilității numerelor.

Costurile de portare pentru fiecare număr pot fi recuperate de către furnizorul donor de la furnizorul acceptor în limitele prevăzute de Decizia nr. 144/2006 (4.64 euro pentru fiecare număr portat, în cazul portabilității numerelor geografice, numerelor independente de locație şi al numerelor nongeografice, altele decât cele pentru servicii de comunicații electronice destinate publicului furnizate la puncte mobile sau 2.13 euro în cazul numerelor nongeografice pentru servicii furnizate la puncte mobile), mai notează HotNews.ro.

ANCOM a precizat că Proiectul pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul resurselor de numerotatie și Proiectul Deciziei pentru stabilirea regulilor de acordare a unor despăgubiri abonaților afectați de nerespectarea obligațiilor legale privitoare la portabilitatea numerelor, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul portabilitatii numerelor pot fi consultate aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze și să transmită observații și propuneri până la dată de 16.01.2023, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, București), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autorității. Observațiile pot fi transmise și prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa [email protected].

Articolul precedentAnunțul care-i îngrozește pe români. Vom plăti taxă nu numai pe CENTRALA de apartament, ci și pe carburanți
Articolul următorJandarmii maramureșeni au devenit mesagerii lui Moş Crăciun (FOTO)