Pentru siguranţa cetăţenilor, Jandarmii montani propun câteva sfaturi utile, pentru a evita atacurile urşilor atunci când vă aflați pe un traseu de munte.

Pentru a vă feri de astfel de incidente jandarmi recomandă în primul rând să nu plecaţi la drum singuri, asiguraţi-vă că mergeţi cu cel puţin încă două persoane. Discuţiile dintre voi şi zgomotul pe care îl faceţi cu siguranţă este auzit de animale şi ele vă vor evita. În pădure, acolo unde câmpul vizual este mai redus în special din cauza copacilor, s-ar putea să vă treziţi cu ursul faţă în faţă. Nu vă panicaţi. Dacă fugiţi vă veţi transforma în victimă cu siguranţă şi este garantat că nu puteţi să fugiţi mai repede decât el, astfel înfruntarea s-ar putea să fie singura scăpare în anumite situaţii.

Jandarmi recomandă de asemenea să purtaţi de gât un fluier, faceţi zgomot cu ce puteţi, ţipaţi, bateţi din palme, ursuleste foarte sensibil la zgomot. Daţi drumul rucsacului dacă totuşi vine spre voi, aruncaţi-l în opusul direcţiei în care vreţi să o luaţi, pentru că cel mai probabil este interesat de mâncare, nu de tine. Împachetaţi-vă cât mai bine mâncarea în rucsac, astfel încât să nu miroase prea tare.

Ceaţa şi ploaia cresc riscul unei astfel de întâlniri. Ursoaica cu pui este un real pericol, dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseu urmaţi sfatul şi evitaţi traseul. Este valabil şi în cazul urşilor turbaţi. Un spray cu piper este o soluţie bună. Dacă nu aveţi, achiziţionaţi-vă unul, urşii au mirosul dezvoltat pentru că au un nas sensibil.

 

Articolul precedentLucrările pe DN18 B Baia Mare – Târgu Lăpuș vor fi reluate în 20 august
Articolul următorProgram de lucru cu publicul la permise și pașapoarte în minivacanța de Sfânta Maria