Ecologiștii ies în stradă. Organizaţiile Greenpeace, Agent Green şi Declic organizează în data de 3 Noiembrie, Marşul pentru Păduri. Aceștia protestează  pentru că din ce în ce mai mulţi pădurari devin victime ale hoţilor de lemn. 
În unele dintre cazuri, tăierile ilegale se petrec cu știința silvicilor care lucrează în sistem. Unii dintre ei sunt complici, alții aleg să închidă ochii de frica șefilor, dar există și oameni cinstiți care sunt dispuși să lupte pentru respectarea legii. Marșul pentru Păduri este și pentru ei! Un Sistem de Urmărire a MAterialului  Lemnos (SUMAL) nou ar putea împiedica intrarea lemnului tăiat ilegal în depozite și gatere, blocând astfel rețele infracționale care s-au format din cauza tăierilor ilegale. Hai la marș!” este mesajul transmis de cei de la Greenpeace.
În paralel Declic cere o anchetă imparțială în cazul pădurarului maramureșean mort la datorie.
Semnatarii acestei petiții solicită mutarea anchetei penale, în cazul morții pădurarului maramureșean  Liviu Pop, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
“În acest moment al anchetei, procurorii de la parchetul Maramureș au avansat ipoteza că pădurarul s-ar fi „auto-împușcat”, din greșeală. Principalii suspecți au fost eliberați și nu au fost puși sub acuzare. (…).” menționează cei de la Declic.
Aceștia susțin că toate  informațiile  sunt de natură să creeze suspiciuni asupra modului de rezolvare a acestui dosar.

Vă cerem să interveniți pentru ca ancheta să fie preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și derulată de procurori imparțiali.

Este al treilea silvicultor care devine, în ultima lună, victimă a grupărilor criminale ce acționează în domeniul forestier. În ultimii ani, peste 600 de silvicultori au fost agresați, 6 dintre ei au murit. Aceste cifre arată amploarea tragică a unui fenomen scăpat de sub control de către autorități. Viața celor ce păzesc pădurea este permanent pusă în pericol. Cercetările ce urmează actelor de violență sunt superficiale și îi protejează pe infractori. Încă un pădurar a fost ucis. Este al treilea silvicultor care devine, în ultima lună, victimă a grupărilor criminale ce acționează în domeniul forestier. În ultimii ani, peste 600 de silvicultori au fost agresați, 6 dintre ei au murit.

Aceste cifre arată amploarea tragică a unui fenomen scăpat de sub control de către autorități. Viața celor ce păzesc pădurea este permanent pusă în pericol. Cercetările ce urmează actelor de violență sunt superficiale și îi protejează pe infractori.” susțin cei de la Declic.

La cele precizate, se mai menționează și alte aspecte care ridică semne de întrebare.

Informațiile date presei de către procurori sunt halucinante. Învinuiții sunt liberi deși recunosc că a fost o altercație, că au fugit de la locul incidentului și l-au lăsat în agonie pe pădurar. Dar, spun procurorii, e posibil ca pădurarul să se fi împușcat singur, din greșeală. 

Nu putem să nu ne întrebăm de ce merg anchetatorii pe varianta prezentată de suspecți.(…) O încrengătură de relații și interese care nu au cum să nu afecteze imparțialitatea anchetatorilor. 

Este important să punem presiune pe autorități înainte ca emoția creată de această moarte tragică să dispară. Este necesar ca ancheta să fie făcută de procurori imparțiali.

Semnează și tu petiția prin care cerem Procurorului General – DIMITRIE BOGDAN LICU ca ancheta morții pădurarului să fie preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și derulată de procurori imparțiali.” se specifică în document.

Maramureşul este judeţul cu cele mai multe cazuri de tăieri ilegale din ultimii 30 de ani, conform rapoartelor Greenpeace. Numai în 2018 au fost depistaţi 90.000 de metri cubi de lemn.

Articolul precedentObiectiv turistic lăsat în paragină
Articolul următorNu cumpăraţi cartele telefonice pentru a intra în poseia unor premii! – două tentative de înşelăciune le-au fost reclamate ieri poliţiştilor