Ministerul Sănătății informează că va fi eliminat treptat, din toate cabinetele stomatologice, amalgamul dentar, un compus folosit de peste 150 de ani la plombe, care conține, printre altele și mercur. 

Sorina Pintea spune că acest proiect este de fapt o aliniere la prevederile art. 10 din Regulamentul 2017/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 privind eliminarea mercurului.

”În Europa amalgamul dentar pe bază de mercur a fost eliminat, urmează și în România, dar pe lângă acest act normativ vom avea și comisii de monitorizare privind folosirea acestei componente a plombei dentare. Există dovezi că sunt riscuri, dovezi pe care noi le-am prezentat și vor fi înscrise în nota de fundamentare. Măsurile pe care Ministerul Sănătății le propune, le propune pe baza dovezilor existente”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății a mai precizat că se lucrează la un act normativ privind produsele alimentare pe care le pot consuma elevii și meniurile pe care le pot avea copiii în grădiniță și în școlile cu program prelungit.

Articolul precedentPeste 5000 de dosare de pensie recalculate în Maramureş, pentru cei care au lucrat în subteran
Articolul următorSe asfaltează toate străzile dintr-o localitate din Maramureș