Astăzi, 13 decembrie, Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) face publice rezultatele studiului lansat la nivelul județului Maramureș în ultimele trei luni, care au urmărit elaborarea indexului accesului la educație al elevilor din județ în anul școlar 2017-2018. În vederea realizării studiului, AEM a trimis adrese primăriilor din Maramureș, prin care a solicitat informații referitoare la cuantumul din buget alocat sectorului educațional și la mijloacele concrete de utilizare a acestui cuantum, întemeiul art. 7, alin. (1) din Legea nr. 544/2001privind accesul la informațiile de interes public.

Asociația Elevilor din Maramureș: ”Din 76 de unități administrativ-teritoriale (UAT) de pe raza județului Maramureș, doar 38 au răspuns solicitării noastre de informații de interes public, ceea ce considerăm că denotă o lipsă de interes preponderentă, și credem cu fermitate că lipsa unui răspuns din partea unor primării reflectă, de fapt, reticența de a face public faptul că investiția în educație este slabă sau chiar inexistentă. Mai mult, dorim să semnalăm o problemă foarte apăsătoare, și anume că deși trăim în secolul XXI, în epoca tehnologiei, numeroase primării nu au adrese de e-mail sau numere de telefon funcționale și actualizate, lucru care a constituit o piedică în plus în realizarea studiului. În aceste circumstanțe, ne simțim nevoiți să transmitem un ultimatum – Asociația Elevilor din Maramureș va înainta chemări în judecată către toate primăriile care nu și-au îndeplinit obligația legală de a da un răspuns solicitării noastre în termen de 30 de zile de la înregistrare. Conform răspunsurilor respondenților, în bugetul a 24 de UAT-uri au existat credite bugetare în vederea asigurării cheltuielilor pentru investiții, consolidări și reparații capitale a unităților de învățământ din localitate, în timp ce 14 UAT-uri au dat un răspuns negativ la această întrebare. Aceste numere sunt cu atât mai îngrijorătoare, deoarece de cele mai multe ori școlile din mediul rural nu dispun de facilități precum grup sanitar în interiorul școlii sau izolație termică adecvată, și încălzirea claselor se face prin intermediul sobelor pe lemne.

Când vine vorba de sprijinirea și recompensarea elevilor prin burse școlare20 de primării nu au prevăzut un buget pentru acest tip de cheltuială. De la afirmații precum “Nu sunt fonduri” până la “Nu este cazul să oferim burse școlare”, reprezentanții primăriilor au găsit o multitudine de scuze. Reamintim aici că toate unitățile administrativ-teritoriale au obligația de asigura burse școlare în conformitate cu art. 82, alin. (2) și art. 105, alin. (2), pct. d) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și respectând criteriile generale de acordare, stabilite prin OMECTS nr. 5576/2011, defalcat pe tipurile de burse (performanță, merit, studiu, ajutor social). De asemenea, este aberant ca o primărie să susțină ideea că nici un elev din raza localității nu se încadrează în vreun criteriu de acordare a burselor, cu precădere a burselor de ajutor social, mai ales datorită faptului că în întregul județ există elevi care provin din familii care nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie, respectiv 1900 de lei.

Actul educațional trebuiesă se desfășoare într-un mediu care conferă beneficiarilor sentimentul de siguranță. Însă conform rezultatelor studiului, doar 15 dintre cele 38 de primării asigură paza unităților de învățământ. Cum acționează școlile care nu au paza asigurată? Fie dau această sarcină personalului nedidactic din școală, fie solicită bani părinților pentru a plăti serviciile unei firme de pază.

În ultimultimp, aprovizionarea toaletelor din școli cu hârtie igienică sau săpun de mâini a devenit mai degrabă un moft decât o necesitate. Totuși, doar patru primării au spus că nu alocă bani pentru astfel de cheltuieli, ceea ce ridică următoarea întrebare: Ce materiale consumabile reprezintă o prioritate pentru școli, dacă cele necesare unui minim de igienă lipsesc cu desăvârșire? Sau mai bine spus, de ce sunt grupurile sanitare dotate complet doar atunci când sunt anunțate inspecții în școli?

“Acum că am ridicat problema investiției educației în Maramureș și am aflat concret punctele slabe, vom începe demersuri pentru a ne asigura că educația de care elevii maramureșeni beneficiază atinge cel puțin cotele minime de calitate, impuse prin lege. Nu putem vorbi de educație gratuită și calitativă când beneficiarul este obligat să contribuie financiar, pentru a avea acces la facilități pe care unitățile administrativ-teritoriale trebuie să le asigure. Rămânem în continuare câini de pază ai unui sistem educațional echitabil, și dacă ne vom lovi de refuzuri și lipsa dorinței de colaborare din partea primăriilor, suntem pregătiți să acționăm în instanță la orice oră.“  declară Darius-Marian FILIP, președintele Asociației Elevilor din Maramureș.

Articolul precedentCentrul de Recuperare pentru Copilul cu Handicap Sighetu Marmației, exemplu de bune practici în serviciile sociale din România
Articolul următorConcurs județean de colinde în Bârsana