Taras Șevcenko, pictor și scriitor ucrainean, a fost comemorat astăzi de către cadrele didactice și elevii Liceului ”Taras Șevcenko” dar și de către reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Sighetu Marmației.

La statuia lui Taras Șevcenoko din Sighet reprezentanții Bisericii Ucrainene au făcut o slujbă iar elevii Liceului ”Taras Șevcenko” au pregătit un moment artistic și au recitat poeziile poetului ucrainean.

”Acest eveniment este legat de comemorarea marelui geniu ucrainean Taras Șevcenko, un poet și scriitor, nu numai mare pictor, care s-a născut în 1814 și a murit în 1861. A avut o viață foarte tumultuoasă, grea și cu multe probleme entice. El este printre primii care a depus un efort susținut în renașterea național-culturală a poporului ucrainean și a dat acel imbold pentru a înțelege diferența dintre ucrainean și rus”, a precizat Vasile Cureleac, director Liceul ”Taras Șevcenko”.

”Am fost invitat de către conducerea Liceului Taras Șevcenko să particip pentru prima dată după sfințirea acestui monument la o panahidă. Pentru noi ucrainenii ziua de 8 martie are o dimensiune cu totul aparte, este comemorarea acestui mare om al ucrainenilor, al acestui geniu al poporului ucrainean, ceea ce fac și românii cu Eminescu. Poetul Taras Șevcenko s-a învrednicit de mare daruri a fi poet deosebit, a fi scriitor deosebit, dar a fi și un fel de prooroc pentru poprul ucrainean, prevedea că va veni vremea când poporul ucrainenan va fi stăpân pe picioarele sale”, a adăugat preotul Nicolae Lauruc.

Evenimentul s-a încheiat cu depunerea de coroane la statuia lui Taras Șevcenko.

Articolul precedentRata șomajului în Maramureș
Articolul următorTable noi de studiu pentru elevii structurii școlare de pe Calea Mireșului