Zece tineri din Maramureș s-au alăturat grupului de 90 de pelerini din toată țara care, în perioada 22 august – 1 septembrie, au parcurs pe jos distanța dintre Șimleu Silvaniei și Sighetu Marmației, pentru a-și încheia pelerinajul la Memorialul Durerii de aici.

Deși pelerinajul se află la a 20-a ediție, în acest an, el capătă o nuanță specială, deoarece a fost făcut făcut meditând la viața și jertfa Episcopilor martiri, declarați fericiți de către Papa Francisc la Blaj, pe 2 iunie.

 „Încercăm să le oferim tinerilor cât mai multe lecții de istorie a Bisericii și de aceea, încercăm să trecem prin locurile care au ceva de oferit din acest punct de vedere”,  a spus prărintele însoțitor al grupului, Florian Gui.    

Tinerii parcurg aproximativ 20 km pe zi, pe jos, primesc mâncare în parohiile prin care trec și dorm în șuri, săli de sport și foarte rar în case.

 „Tinerii care au participat în anii anteriori la acest pelerinaj chiar au fost marcați, s-au schimbat foarte mult, s-au apropiat de biserică, sunt mai implicați în comunitate. În acest pelerinaj s-au descoperit vocații, tineri care astăzi sunt în seminar sau printre cei mai activi în biserică”, a pr. Bodea.  

Tinerii au ajuns pe 28 august la Sighetu Marmației, iar pe 29 august, de sărbătoarea „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, au participat la Sfânta Liturghie celebrată la Memorialul Durerii din Sighetu Marmației, alături de câțiva foști deținuți, cu care au avut ocazia să interacționeze și să audă episoade din experiența lor de viață. Pelerinajul s-a încheiat pe 1 septembrie.

Sunt 20 de ani de când a luat naștere acest pelerinaj, care se desfășoară anual prin implicarea organizatorilor – Congregația Don Orione din Oradea – în parteneriat cu parohiile greco-catolice din Eparhia de Oradea și din Eparhia de Maramureș, care se fac gazde primitoare pentru pelerinii ce le trec pragul obosiți de drum și înfometați, dar fericiți și plini de speranță.

Articolul precedentAutosesizare în regim de urgență și cercetare administrativă privind situația persoanelor cu dizabilități de la CRRPH Sighetu Marmației
Articolul următorFuga nu e mereu sănătoasă: Un maramureșean s-a ales cu dosar penal după ce nu a oprit la semnalele poliţiştilor