Maramureșenii devin tot mai interesați de proprietățile din Cluj Napoca. 

Dovadă este și cel de-al șaselea Ghid al Tranzacțiilor Imobiliare lansat în 5 Iulie a.c., pe care Primăria Cluj și o companie privată îl face în fiecare an și care e o premieră națională având în vedere că aduce cifre în funcție de ceea ce se declară la Direcția de Taxe și Impozite Locale.

”Facem în fiecare an acest efort de a analiza datele din cadrul tranzacțiilor imobiliare ale orașului, pentru că prin punerea la dispoziție a unor informații complete și transparente, atât investitorii cât și publicul larg, pot acționa în cunoștință de cauză, în acest domeniu al achiziției de locuințe, operațiune pe care mulți dintre noi o realizăm o singură dată în viață”, a explicat Adrian Vascu, inițiatorul acestui proiect.

Ce au cumpărat maramureșenii? 

Potrivit acestui raport, 66% dintre cumpărători provin din județul Cluj.

După clujeni, cei mai mulți cumpărători sunt din județul Maramureș. Maramureșenii au cumpărat în Cluj-Napoca 376 de apartamente anul trecut, 77 de alte proprietăți (industrial, office), 9 case și 9 terenuri.

Se cumpără preponderent apratamente noi și, în continuare, apartamente în stadiul de proiect.

Cei mai mulți cumpărători sunt persoane fizice care plătesc cu banul jos.

Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor tranzacționate în anul 2018 a fost de 1.287 EUR/mp, cu 8% mai mare față prețul mediu pe metru pătrat de 1.211 EUR/mp înregistrat în anul 2017.

Mulți agenți imobiliari din Baia Mare ne confirmă aceste date, în sensul că sunt tot mai mulți maramureșeni care întreabă la agențiile imobiliare locale, dacă acestea pot intermedia vânzări ale unor proprietăți din Cluj.

Însă aceștia sunt sfătuiți să se adreseze agențiilor din Cluj care cunosc mai bine piața din zonă.

“Unii investesc pentru copiii lor, studenți la Cluj. Preferă să își cumpere acolo apartamente și să plătească rate lunare, decât să plătească chirii foarte mari. Dar au fost și câteva situații în care, familiile s-au mutat la Cluj pentru că spuneau au mai multe oportunități” a declarat pentru Realitatea de Maramureș, Andreea Pop, agent imobiliar.

 

 

Articolul precedentSE CAUTĂ SOLUȚII: Ministrul Muncii și Justiției Sociale s-a întâlnit cu reprezentanții pensionarilor care au fost angajați la Întreprinderea de Prospecțiuni și Explorări Geologice
Articolul următorCod portocaliu pentru Maramureș