Ucrainenii din Maramureș se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă. Aceștia mai au doar câteva zile până la sărbătoarea Crăciunului, iar tradiţiile străvechi sunt respectate cu stricteţe. Mersul la colindat, participarea la slujbă și preparatele tradiționale sunt câteva dintre obiceiurile care sunt respectate în fiecare an. Și la Biserica ortodoxă ucraineană ”Înălțarea Sfintei Cruci” din Sighetu Marmației se fac pregătiri pentru această sărbătoare, iar credincioșii sunt așteptați în număr mare să ia parte la slujbele din aceaste zile.

”Este o pregătire deosebită pentru că urmează pentru noi sărbătoarea important a nașterii Mântuitorului nostru Iisus Cristos și pregătirile au început déjà. Duminică pentru noi este ajunul Crăciunului. Această sărbătoare este cinstită în chip deosebit de către ucraineni și are o sensibilitate în plus pentru că ucrainenii o numesc seara sfântă”, a precizat preotul ucrainean Nicolae Lauruc.

Înainte de Crăciun credincioșii ucraineni au fost îndemnați să acorde atenție și pregătirii sufletești.

”Ne bucurăm  că înainte de această sărbătoare am avut oameni care s-au spovedit, i-am chemat întâi pe pe tineri pentru că datoria noastră, a bisericilor, este să transmitem acest mesaj al bucuriei viflaimice fiecărui copil al nostru”, a precizat preotul ucrainean.

În preajma sărbătorilor de iarnă pe rit vechi a avut loc și un concert de colinde in vicariatul ortodox ucrainean.

Articolul precedentSighetu Marmației rămâne fără apă după miezul nopții
Articolul următorMaramureș: Circulație rutieră în condiții de iarnă