Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat liderilor statelor din Grupul celor şapte ţări cele mai dezvoltate (G7), în faţa cărora a insistat că Ucraina mizează în continuare pe ajutorul lor pentru a învinge Rusia în războiul declanşat de aceasta în urmă cu doi ani. 

UPDATE 13:20 – Kievul anunță că Ucraina și-a triplat producția de arme în 2023. Ucraina şi-a triplat producţia de arme în 2023 şi 500 de companii lucrează în prezent în sectorul de apărare al ţării, a declarat duminică ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamîşkin, relatează Reuters. 

Kievul încearcă să găsească modalităţi de a-şi consolida apărarea împotriva invaziei Moscovei, inclusiv prin stimularea producţiei interne de arme şi a inovaţiei.

Oleksandr Kamîşkin a declarat în timpul unei conferinţe televizate la Kiev că 100 de companii de stat şi 400 de companii private sunt implicate în acest efort şi că Ucraina intenţionează anul acesta „să crească considerabil producţia de muniţie”.

La rândul său, ministrul ucrainean al digitalizării, Mihailo Fedorov, a afirmat că 90% din dronele folosite pe câmpul de luptă împotriva forţelor ruse au fost produse în Ucraina.

Ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, a declarat în timpul conferinţei că a nicio armă nu a trecut graniţa din Ucraina în Uniunea Europeană în timpul celor doi ani de invazie rusă.

UPDATE 12:00 – Ucraina și-a triplat producția de arme anul trecut și 500 de companii lucrează acum în sectorul de apărare al țării, a declarat duminică ministrul industriei strategice de la Kiev. El a adăugat că Ucraina intenționează anul acesta „să crească considerabil producția de muniție”.

UPDATE 11:00 – Armata ucraineană susține că a doborât 16 din cele 18 drone de atac lansate peste noapte de Rusia. Forțele aeriene au precizat că dronele de producție iraniană au fost doborâte în opt regiuni din centrul, vestul și sudul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat liderilor statelor din Grupul celor şapte ţări cele mai dezvoltate (G7), în faţa cărora a insistat că Ucraina mizează în continuare pe ajutorul lor pentru a învinge Rusia în războiul declanşat de aceasta în urmă cu doi ani.

„Amintiţi-vă că ambiţiile imperiale şi revanşismul sfârşesc numai prin înfrângerea celor care sunt infectaţi de ele, şi că numai acest rezultat ne conduce la o securitate şi la un progres democratic adevărate!”, a declarat, sâmbătă, Volodimir Zelenski, flancat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de premierul belgian Alexander de Croo, cel canadian, Justin Trudeau, şi de şefa guvernului italian Georgia Meloni, toţi veniţi la Kiev pentru a marca doi ani de la începutul invaziei ruse.

Georgia Meloni, a cărei ţară deţine preşedinţia rotativă a G7 (grup format din SUA, Canada, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Japonia) a deschis această reuniune de la Kiev, la care ceilalţi lideri din grup ce nu au venit în capitala ucraineană participă prin videoconferinţă şi la finalul căreia va fi adoptată o declaraţie comună.

Cerându-le acestora noi ajutoare militare pentru armata ucraineană fragilizată de blocarea ajutorului american de către republicanii din Congresul SUA, de eşecul contraofensivei sale din vara trecută şi aflată în criză de soldaţi şi muniţii în faţa trupelor ruse revenite în ofensivă, Zelenski a insistat asupra nevoii de sisteme antiaeriene, de consolidare a trupelor terestre şi combatere a flotei ruse de la Marea Neagră.

„Contăm pe voi!”, le-a mai transmis preşedintele ucrainean liderilor din G7, adăugând că el este încrezător într-o „victorie comună” a ţărilor aliate contra Rusiei. „Auzim adesea că istoria ne priveşte şi acest lucru este absolut adevărat”, a mai spus Zelenski.

Comisia Europeană va transfera, în luna martie, Ucrainei o primă tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027, a anunţat sâmbătă la Kiev preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Acest ajutor este însă insuficient pentru a acoperi nevoile de finanţare ale Ucrainei pe timp de război. Potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Ucraina are nevoie numai pentru anul în curs de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.

Articolul precedentRecord de temperatură în România: cea mai caldă lună februarie din istoria măsurătorilor
Articolul următorSingura situație permisă pentru a trece pe GALBEN la semafor. Șoferii riscă amenzi uriașe