Măsuri dispuse pentru perioada cu temperaturi extreme negative

Având în vedere evoluția situației meteorologice de răcire a vremii în zilele următoare, care va deveni geroasă noaptea și dimineața, cu minime cuprinse între -10 grade Celsius și -14 grade Celsius, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș solicită aplicarea măsurilor aprobate în planul județean pentru sezonul rece.
Subprefectul Alexandru Cosma, președintele CJSU Maramureș a spus: ”Temperaturile scăzute pot constitui factori care să influențeze negativ activitatea social-economică, dar și sănătatea populației. S-a procedat la actualizarea datelor persoanelor care necesită tratament de specialitate ( persoane dializate, gravide, diabetici, bolnavi cronici), aprovizionarea unităților din rețeaua medicală cu produse farmaceutice de primă necesitate. Vor fi monitorizate în permanență cursurile de apă, construcțiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor, în scopul prevenirii formării podurilor de gheață și a zăpoarelor, dar și a iazurilor de decantare”.
Primarii, în calitate de președinți ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență vor lua măsuri pentru întreținerea corespunzătoare, la nivelul unității administrativ-teritoriale a rigolelor, respectiv șanțurilor de scurgere a apelor pluviale, îndepărtarea materialului lemnos, aluviunilor și a deșeurilor din secțiunile de scurgere a podurilor, podețelor și decolmatarea gurilor de canalizare. De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată persoanelor fără adăpost care sunt vulnerabile la ger. Ele vor fi îndrumate/transportate spre centrele de primire sau locuri special amenajate de către autoritățile locale.
S-a solicitat monitorizarea situației hidrometeorologice pentru a evita blocarea cu plutitori și ghețuri, în zonele unde sunt amplasate gospodării, poduri rutiere și de cale ferată, prizelor de apă, de evacuare a apei din incinte.
Prefectura Maramureș: “Recomandăm populației să nu utilizeze instalații improvizate de încălzire care pot genera producerea unor situații de urgență (incendii) și care pot pune în pericol viața cetățenilor, bunurilor materiale ale persoanelor juridice și fizice.
În perioada cu vreme geroasă, copiii și persoanele în vârstă sunt cele mai expuse la temperaturi scăzute extreme, de aceea se recomandă să nu îi uitați în autovehiculele parcate.
Temperaturile extreme negative pot cauza degerături, hipotermii sau boli respiratorii. Conform specialiștilor în medicină, organismul uman tinde să își mențină o temperatură constantă prin autoreglare, însă cu toate acestea, dacă temperatura mediului devine tot mai scăzută, cu atât mai mare este pierderea termică. Dacă la vremea geroasă se adaugă fenomene ca umezeală, vânt sau alți factori, acest proces crește exponențial. În acest context, medicii sfătuiesc populația să evite în perioada cu ger consumul de băuturi alcoolice și recomandă o alimentație corectă, bazată pe proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficientă (apă, ceai, supă caldă).”

Articolul precedentCum se circulă pe drumurile din Maramureș
Articolul următorAproape 600 de situații critice, la UPU