Mâine începe Postul Crăciunului. Întrucât în acest an postul începe vineri, lăsatul Secului este în această seară. Postul este asociat de multe persoane cu interdicţiile, dar preoţii îl consideră mai degrabă un motiv de bucurie, pentru că în această perioadă credincioşii au ocazia să se apropie de Dumnezeu.

Postul Crăciunului ține 40 de zile, începe în 15 noiembrie și se sfârșește în 25 decembrie fiind unul dintre cele mai importante posturi din an.

”Este o perioadă de pregătire, pentru orice sărbătoare ca să poți să o întâmpini cum se cuvine și cu dispoziția sufletească dar și cu acea curățenie și interioară și exterioară este nevoie să te pregătești. Toate marile sărbători ale bisericii, în principal cele două care sunt esențiale, cum este cea a Nașterii Domnului și a Învierii Domnului sunt precedate de un post de mai mare durată, un post în care să putem să interiorizăm și mesajul sărbătorii pentru că finalitatea fiecărui post este sărbătoarea care trebuie trăită așa cum se cuvine din punct de vedere al profunzimii mesajului ei. Și acum pentru că vom intra în Postul Crăciunului ne vom apropia de această sărbătoare a Nașterii Domnului și în primul rând trebuie să știm ce înseamnă Nașterea Domnului. Înseamnă prezența lui Dumnezeu în lume, o prezență care este plină de speranță și de bucurie”, a explicat preotul greco-catolic Vasile Florea.

Pregătirea pentru post nu constă numai în renunţarea la anumite alimente, ci mai degrabă la renunţarea la unele obiceiuri,  postul fiind o invitație  la căință pentru greșelile făcute de-a lungul anului.

”Postul alimentar este diferit în funcție de apartenența religioasă. Din punct de vedere al disciplinei bisericii noastre este recomandată abținerea de la  carne în zilele de miercuri și vineri în această perioadă a postului. Este  ajunul Crăciunului când este perioadă de ajun și în rest toată jertfa pe care noi o facem dacă oferim lui Dumnezeu cu inimă generoasă, așa cum ne spune apostolul Pavel, cel care oferă ceva lui Dumnezeu să ofere cu bucurie simțindu-se liber, simțindu-se disponibil să jertfească ceva pentru a arăta că  nu este împătimit ci este disponibil să se  despătimească și să devină cu adevărat liber, că își învinge firea umană, este o jertfă bineprimită. Există persoane care preferă o disciplină mai aspră din punct de vedere alimentar, nu este greșit în măsura în care acest lucru este permis de sănătate”, a adăugat preotul Vasile Florea.

 

Articolul precedentMinaur pierde la Vâlcea, dar va încheia anul între primele șase
Articolul următorDescoperire macabră în Baia Mare