Vremea a fost inchisa. Cerul a fost mai mult noros. Temporar pe arii extinse a nins. Cantitatea maxima de precipitatii inregistrata a fost de 6.0 l/mp la Baia Mare. Vantul a suflat slab la moderat, cu intensificari temporare la munte de pana la 68 km/h, la Vf. Iezer, unde a spulberat zapada.

Temperatura maxima a fost cuprinsa intre -3 grade la Targu Lapus, Ocna Sugatag si -1 grad in Baia Mare. In zona montana inalta s-a semnalat ceata.
Stratul de zapada este prezent pe arii extinse si masura, aseara, pana la 74 cm la Cavnic.
La primele ore ale diminetii temperatura aerului era cuprinsa intre -3 grade la Targu Lapus, Borsa si Cavnic, -2 grade la Viseu de Sus, -1 grad la Sighetu Marmatiei si 0 grade in Baia Mare.
Circulatia rutiera este asigurata si se circula in conditii de iarna. Vizibilitatea este redusa, sub 100 de metri, de ninsoarea viscolita, in Pasul Prislop, intre km 160 si km 180 (rafale de vant care ating pana la 60 km/h). Zapada framantata este depusa pe toate sectoarele de drumuri nationale din judet si are grosimea cuprinsa intre 1-4 cm. Ninge in averse, pe DN 18, in Pasul Gutai. Angajatii sectiei de drumuri nationale au intervenit cu 24 utilaje si 3 UNIMOG. S-au imprastiat 129 tone sare. De asemenea, s-a utilizat cantitatea de 2000 litri clorura de calciu. La aceasta ora sunt in trafic si actioneaza utilajele sectiei de drumuri nationale pentru deszapezirea sectoarelor si largirea partii carosabile.
Vremea va fi si astazi inchisa in judet. Pe arii extinse ziua vor cadea precipitatii predominant sub forma de ninsoare, iar noaptea va ninge. Izolat vor fi conditii de polei. Local, cantitatile de apa vor depasi 10 l/mp si se va depune strat nou de zapada. Vantul va sufla slab la moderat cu intensificari temporare ziua cu viteze de pana la 45-50 km/h, iar la munte 70-80 km/h, viscolind ninsoarea si spulberand zapada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 1 si 4 grade, iar cele minime intre -8 si -5 grade.
Nivelurile si debitele cursurilor de apa din judet au fost usor variabile, influentate de fenomenele de iarna. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Gheata este prezenta pe cursul raurilor Tisa, Viseu, Vaser, Ruscva, Iza, Lapus, Suciu, Cavnic, Barsau, Sasar, Firiza si Nistru. Podul de gheata se mentine pe raul Mara, iar pe cursul raurilor Iza, Botiza, Mara, Cosau, Barsau, Suciu, Cavnic si Firiza sunt poduri de gheata cu ochiuri. Exploatarea acumularii hidrotehnice Stramtori-Firiza se desfasoara in conditii de siguranta, conform regulamentului.
Stratul de zapada masoara: 90 cm la Cavnic, 88 cm in Pasul Gutai, 85 cm la Firiza, 78 cm la Baiut, 58 cm la Luhei, 56 cm la Coroieni, 51 cm la Grosii Tiblesului, 44 cm pe Valea Vaserului, 38 cm in Leordina, 37 cm in Baia Borsa si la Poiana Borsa, 36 cm la Mara, Moisei, Lapusel si Razoare, 30 cm la Targu Lapus, 24 cm la Vf. Iezer, 23 cm in Baia Mare, 20 cm la Ocna Sugatag.
Valori ale temperaturii aerului la aceasta ora: -2 grade la Targu Lapus, Cavnic, Ocna Sugatag, Borsa, -1 grad la Viseu de Sus si Petrova, 0 grade la Sighetu Marmatiei, in Baia Mare, la Somcuta Mare si Seini.
Nu sunt probleme in alimentarea cu energie electrica a localitatilor din judet.
Prognoza meteorologica arata ca si maine, 15 ianuarie a.c.,vremea va fi in general inchisa. Cerul va fi mai mult noros si pe arii extinse, indeosebi in cursul noptii, temporar va ninge. Local cantitatile de apa vor depasi 10-15 l/mp. Vantul va sufla slab la moderat cu intensificari temporare indeosebi la munte, viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime, in scadere fata de ziua precedenta, vor fi cuprinse intre -5 si -2 grade, iar cele minime intre -5 si -2 grade.
Pentru miercuri, 16 ianuarie a.c., meteorologii arata ca vremea se va incalzi fata de ziua precedenta. Cerul va fi temporar noros si pe arii relativ extinse, indeosebi in cursul zilei vor cadea precipitatii predominant sub forma de ninsoare. Izolat cantitatile de apa vor fi mai insemnate. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari in zona montana inalta unde va viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -1 si 1 grad, iar cele minime intre -3 si 0 grade. Izolat vor fi conditii de ceata.

Articolul precedentAlături de alte monumente și obiective turistice în noile pașapoarte apare și Mănăstirea Bârsana
Articolul următorCod galben de ninsori și intensificări ale vântului: Structurile MAI sunt pregătite să intervină, la nevoie, în sprijinul populației