În perioada 10-13 septembrie 2019, polițiști, jandarmi, pompieri și specialiști A.N.A. au promovat mesajul Campaniei de informare și prevenire “#10 PENTRU SIGURANȚĂ”, în opt unități de învățământ din județul Maramureş. Prevenirea traficului de persoane, a consumului de droguri, a victimizării din infracțiuni și situații de urgență au fost subiectele de discuție cu aproximativ 2800 de elevi și profesori, în cadrul Lecţiei Siguranţei.

Specialiștii în prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție al Judeţului Maramureş, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Maramureş au susţinut 17 sesiuni de informare în şcoli, cu cadrele didactice şi cu elevi de gimnaziu și liceu din Baia Mare, Seini, Târgu Lăpuş şi Moisei.

Minorii au fost sfătuiți ca, pe drumul lor spre școală sau casă, să evite să folosească telefonul mobil şi să fie foarte atenţi la ce se întâmplă în jurul lor, să nu intre în vorbă cu necunoscuţii şi să nu plece nicăieri împreună cu aceştia, să nu accepte să facă parte dintr-un grup de prieteni care au obiceiuri nesănătoase (consumă alcool sau tutun) și să nu cadă în capcana consumului de substanțe interzise.

Li s-a explicat că orice consum de substanţe psihoactive poate crea dependență, încă de la prima utilizare și poate agrava vulnerabilităţile sau problemele psihice (depresie, anxietate, paranoia). Tinerii au fost îndrumați să se informeze, în legătură cu consecințele consumului de droguri, de la persoane care au experiență în lucrul cu consumatorii, care sunt în măsură să răspundă sincer și profesionist, la orice întrebare.

IPJ Maramureș:

”Într-o lume tot mai digitalizată, în care tehnologia acaparează din ce în ce mai multe domenii de activitate și sfere de interes, relațiile interumane ajung să depindă, intr-o mai mare măsură, de comunicarea virtuală decât de cea față în față, de aceea, tinerii au fost îndrumați să fie precauți și să nu creadă tot ceea ce află de la prietenii virtuali pe care nu îi cunosc și în viața reală. În spatele unei fețe prietenoase se poate ascunde o persoană care poate avea cele mai rele intenții, care îl poate transforma, pe un copil naiv, în victima sigură a unor infracțiuni grave. Elevii au fost încurajați să discute cu părinţii şi profesorii şi să le ceară ajutorul atunci când sunt ameninţaţi ori şicanaţi de colegi, să-şi trateze colegii cu respect şi toleranţă, să comunice civilizat, să nu dea curs provocărilor, să nu se împingă sau să-şi lovească colegii, nici măcar în joacă.”

Cadrele didactice prezente la întâlnirile tinerilor cu specialiștii în prevenire au întărit mesajul acestora și s-au arătat deschiși pentru un stil de comunicare flexibil, astfel încât problemele cu care s-ar putea confrunta elevii să fi identificate imediat și găsite soluții pentru înlăturarea pericolelor de victimizare a acestora.

Campania #10 PENTRU SIGURANȚĂ continuă, urmând ca, până în 20 septembrie,  specialiștii în promovarea siguranței din cadrul structurilor locale ale M.A.I. să se întâlnească cu elevi din alte de unități de învățământ din județ.

 

Articolul precedentCS Minaur sparge gheața și obține prima victorie a sezonului
Articolul următorProiect inedit derulat de Muzeul de Artă