Pentru că furtul din locuință este infracțiune în toate statele europene, autoritățile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN și EUROPOL, au lansat în 19 iunie o inițiativă ce are drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor.  Campania „Păstrează-ți surprizele doar pentru vacanță!” a fost marcată și de Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș. Oamenii legi au atras atenția asupra numărului mare de furturi din locuințe înregistrate până acum în județul nostru.

Polițiștii de prevenire și cei de proximitate s-au axat pe prevenirea persoanelor vârstnice, aceștia reprezentând o categorie mai vulnerabilă în fața unor astfel de infracțiuni.

Cetățenii sunt sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine.

”În România, în primele luni ale anului 2019, au fost sesizate 9.210 infracţiuni de furt din locuinţe, cu 5.45% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2018, majoritatea înregistrate în mediul urban. În județului Maramureș, în primele 5 luni ale anului 2019, au fost sesizate 241 de furturi din locuințe. Pentru a nu deveni victime vă sfătuim să montați interfoane la intrarea în scară și să vă dotați ușile cu încuietori corespunzătoare. De asemenea atunci când plecați pentru o perioadă mai lungă de acasă nu faceți acest lucru public pe internet. Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori”, a precizat Florina Meteș, purtător de cuvânt IPJ Maramureș.

 

Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție.

 

Articolul precedentSIGHETU MARMAȚIEI: Acțiune de amploare desfășurată de Poliția Română
Articolul următorCadavrul unui bărbat găsit în Sighetu Marmației