Vineri, 28 februarie 2020, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Maramureș, aleșii județeni au aprobat repartizarea pe unități administrativ teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale, pe anul 2020.

Prin Hotărârea Consiliului Județean Maramureș nr.6/2020 privind repartizarea pe destinații a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri județene și comunale pe anul 2020 s-a stabilit repartizarea sumei de 12.579 mii lei pentru drumuri județene și comunale pe anul 2020, pe destinații. Astfel, 10.000 mii lei au fost alocați pentru finanțarea chetuielilor privind drumurile județene și 2.597 mii lei pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile comunale.

Suma de 2.597 mii lei, reprezentând sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri comunale a fost repartizată unităților administrativ teritoriale din județul Maramureș, în funcție de lungimea și starea tehnică a drumurilor comunale. Din această sumă, 550 mii lei au mers spre orașe și 2.047 mii lei spre comune. Dintre orașe, Ulmeni a beneficiat de cea mai mare alocare, și anume 200 mii lei, urmat de Șomcuta Mare cu 150 mii lei, Tăuții Măgherăuș cu 100 mii lei și Târgu Lăpuș și Baia Sprie cu câte 50 mii lei fiecare. În ceea ce privește repartizarea pe comune, cea mai mare sumă, respectiv 147 mii lei a mers spre Remetea Chioarului. Zece comune, repectiv Botiza, Cicârlău, Fărcașa, Groși, Mireșu Mare, Recea, Săcălășeni, Satulung, Valea Chioarului și Vima Mică, primesc câte 100 mii lei. La acestea se adaugă alte 18 comune din județ, care beneficiază de 50 mii lei fiecare, și anume: Ariniș, Asuaju de Sus, Băița de sub Codru, Băsești, Bicaz, Cernești, Coaș, Coltău, Copalnic Mănăștur, Coroieni, Cupșeni, Dumbrăvița, Groșii Țibleșului, Ocna Șugatag, Petrova, Șișești, Strâmtura și Vadu Izei.

 

„În ceea ce privește alocarea acestei sume care, din păcate, nu este una foarte mare, am avut discuții atât în cadrul Comisiei de Buget-Finanțe, cât și și cu administrațiile publice locale din județ. Această sumă nu poate să fie alocată decât pentru unitățile administrativ teritoriale care au drumuri comunale clasificate, în Maramureș fiind puțin peste 50 de astfel de UAT-uri. De asemenea, unele dintre unitățile administrativ teritoriale din județ au sub 10 kilometri de drum comunal, iar altele au lungimi mai întinse de astfel de drumuri. Acestea din urmă sunt prioritare în alocarea fondurilor, întrucât o rețea mai extinsă presupune un necesar financiar mai mare pentru întreținere. În urma discuțiilor și a votului din comisia de specialitate, alocarea respectă și criteriile geografice, dar și pe cele de reprezentativitate politică, astfel că propunerea este una echilibrată”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

 

 

Articolul precedentPoliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – acţiuni în domeniul exploatării resurselor minerale
Articolul următorActivități de reciclare și conștientizare privind colectarea selectivă – obiectivele proiectului depus spre finanțare de Consiliul Județean Maramureș