Ziua Siguranţei pe Internet este marcată azi, 5 februarie. Sloganul campaniei din acest an este „Împreună pentru un internet mai bun.”

Această zi, în mod deosebit, are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea acestora privind pericolele navigării pe internet. Într-o lume în care părinţii sunt tot mai ocupaţi şi convinşi cu uşurinţă de copii cu privire la importanţa gadgeturilor, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vă reamintesc că pe lângă avantajele informaţionale ale internetului, există, din păcate, şi o serie de pericole.  Cei mai expuşi pericolelor din lumea virtuală sunt adolescenţii, care riscă să devină victimele unor infracţiuni printre care: înşelăciuni, ameninţări, hărţuiri şi, mai grav, trafic de persoane. Luând în considerare faptul că  identitatea persoanelor cunoscute în mediul online nu este întotdeauna veridică, prieteniile legate pe reţelele de socializare pot avea consecinţe dintre cele mai grave. În acest context, poliţiştii vă sfătuiesc:

  • Nu oferiţi persoanelor necunoscute, întâlnite pe internet, informaţii despre voi sau familie (nume, adresă, număr de telefon, când lipseşte cineva de acasă etc.)
  • Aveţi grijă ce fotografii postaţi pe reţelele de socializare, acestea pot rămâne pe alte computere chiar dacă veţi şterge postarea iniţială.
  • Restricţionaţi accesul necunoscuţilor la profilul dumneavoastră.
  • Nu anunţaţi plecarea în vacanţă prin intermediul reţelelor de socializare.
  • Daţi dovadă de respect atunci când vă postaţi părerile, chiar dacă nu îi cunoaşteţi pe cei cu care comunicaţi. Nu trimiteţi imagini sau texte umilitoare pentru alţii.
  • Nu vă întâlniţi cu persoane necunoscute pe internet fără să vă anunţaţi părinţii. În spatele unui profil frumos se pot ascunde intenţii periculoase.
  • Refuzaţi provocările unor jocuri on line care fac referire la viaţa reală şi vă îndeamnă să îndepliniţi sarcini ce pot să vă pună în pericol viaţa sau îi pot afecta pe cei din jur. Anunţaţi imediat un adult atunci când sunteţi victima unei agresiuni pe „net”.
  • Renunţaţi la comunicarea virtuală cu persoanele care vă provoacă neplăcere sau frică.

 NU UITAŢI: DESPRE PERSOANELE CUNOSCUTE PE NET NU ŞTIŢI DE FAPT NIMIC: CINE SUNT ÎN REALITATE, CE FAC, CUM SE COMPORTĂ!

Articolul precedentSensul de circulație rutieră pe mai multe străzi din Sighetu Marmației s-a modificat
Articolul următorReglementări privind sprijinirea sectorului avicol