Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, în parteneriat cu Asociația SAMAS, la inițiativa medicului șef al secției de neonatologie, Margareta Pîrvănoiu, a demarat o acțiune de pregătire a cadrelor medicale, în vederea certificării ca educatori perinatali.3 medici, 23 de asistenți medicali și 1 psiholog, care activează în secțiile de neonatologie sau pediatrie, au finalizat cu bine modulul I.

Prima sesiune, cea de nutriție perinatală, a adus în actualitate importanța alimentației pe parcursul sarcinii, diversificarea alimentației sugarului, alimentația copilului în primii 2 ani de viață, principii de alimentație sănătoasă a copilului cu vârsta mai mare de 2 ani, dar și importanța unei comunicări eficiente. Comunicarea între medic și mame, controalele efectuate atât în perioada sarcinii, cât și perinatală sunt foarte importante. Trebuie eliminată teama de a adresa întrebări specialistului, totul se învață pas cu pas, a arătat medicul Margareta Pîrvănoiu.

Pentru a dobândi calificarea de educator perinatal, cadrele medicale, care fac parte din acest program mai au de parcurs încă 3 module (cel de alăptare, modulul despre fiziologia sarcinii și a perioadei perinatale, modulul despre naștere naturală și naștere medicalizată), precum și un examen complex, până la finalul lunii mai.

Obiectivul programului este de a sprijini accesul cadrelor medicale la informații de actualitate, legate de perioada perinatală, pentru a putea oferi gravidelor și mamelor servicii de sănătate maternă în primele 1000 de zile.

„Este foarte important ca persoanele care educă mamele și viitoarele mame să fie certificate pentru a putea furniza informații de actualitate, legate de acest subiect”, a mai spus șefa secției neonatologie.

 

Articolul precedentEpiscopii catolici se reunesc, începând de azi, la București
Articolul următorÎn județul Maramureș a fost lansată CAMPANIA NAȚIONALĂ ”INFORMARE ACASĂ! SIGURANȚĂ ÎN LUME!”