Salvamont Maramureș atenționează că întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care sunt imprudente și aleg să atingă şerpi.

Şerpii veninoşi nu atacă decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Salvamontiștii maramureșeni recomandă daca locuiţi sau călătoriţi în zone în care există şerpi, să îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un băț lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu va aşezaţi pe pământ și nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Daca aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar daca e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur. Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării.

Salvamont Maramureș:

”Semne ale muşcăturii de viperă sunt durerea acută, tumefierea zonei afectate, două înțepături mici la distanță de cca un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa, senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, hipersudoraţie, dureri abdominale. În cazul în care o persoană a fost mușcată de șarpe anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii, izolaţi termic victima, curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură, folosiţi , dacă aveţi, o seringă de aspirat venin, puneţi un pansament compresiv  deasupra muşcăturii către inimă şi administraţii victimei o aspirină”.

Salvamont Maramureș precizează că nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcată, nu se pune gheață pe mușcătură. Deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate.

 

Articolul precedentNicio zi fără accidente de circulaţie pe drumurile din Maramureș
Articolul următorExpoziție inedită la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare: ”Așa văzut-a Zaharia – improvizații într-o lume captivă”