Au început Zilele maghiare băimărene – Főtér Fesztivál 2018. Aflat la cea de a 13-a ediție evenimentul se desfăşoară între 10 și 16 septembrie având ca temă familia, tineretul și divertismentul de calitate sub egida Baia Mare – Capitala Tineretului 2018 și 2018 anul familiei. 

Ediţia din acest an e bogată în concerte, pe scena festivalului vor urca nume mari ca formația Kiscsillag, Honeybeast din Ungaria, formația Bagossy Brothers Company, Szabó Balázs Bandája, formațiile: Metalon, Move One, Road Players Band, Mistrál, Servet, 4S Street. Programele în număr de peste 100 sunt foarte diversificate și dinamice într-un ton tineresc având la bază transmiterea culturii, a valorilor și tradiției maghiare a comunității. 

Ziua de luni este dedicată sărbătoririi a 300 de ani a bisericii romano-catolice Sfânta Treime prin prezentarea istoriei bisericii prin proiecții, prezentarea monografiei mari a pictorului băimărean Mezey József și un spectacol de muzică veche susținută de formația Carmina Renascentia din Carei.

Marți, 11 septembrie formația Bekecs din Miercurea Nirajului va susține două spectacole la Teatrul Municipal, unul pentru copii și unul pentru tineret și adulți, ziua se încheie cu o seară de quiz.

Cea de a treia zi de festival începe la Cafeneaua Colonello cu un talk show cu ultimii absolvenți ai Școlii Civile de Fete, moderat de Richárd Kovács. La Teatrul Municipal va avea loc concertul susținut de formațiile Misztrál și Servet. Un alt talk show va avea loc la Podul Viilor 9 cu scriitorul Demény Péter moderat de Karsay Magdolna.

Joi se dă startul Zilelor Tineretului Maghiar Főtér Fesztivál 2018 și în paralel au loc mai multe vernisaje de expoziție: de grafică al sculptorului Tőrös Gábor la Galeria Partner, instalție Hollósy 100 în clădirea Minerul, iar în holul de la Minerul expoziția lui Székely Szilárd. La Colonia Pictorilor se va deschide o expoziție comemorativă Balla József. Pe scena mare vor avea loc concertele Metalon și Bagossy Brothers Company după care o seară de șpriț la Log Out cu actrița Moldován Blanka.

Vineri de dimineață vor continua programele Zilelor Tineretului Maghiar. După masa la 17:30 toți participanții la festival se întâlnesc pe Câmpia Tineretului pentru o prezentare de costume și arme turcești, după care are loc defilarea tradițională în Centrul vechi. După festivitatea de deschidere urmează Gala Musical, spectacol susținut de Teatrul Madách din Budapesta, urmat de concertele Road Players Band și Kiscsillag.

Sâmbăta dimineața voluntarii festivalului, peste 100 de copii și adulți vor savura dintr-o omletă gigant. Ziua începe cu foarte multe programe pentru copii: teatru de păpuși, concurs de biciclete, activități meșteșugărești, concursuri de cultură generală, sportive și de îndemânare. Pe scenă se va prezenta comunitatea din Berchez, elevii Școlii Generale Nicolae Iorga, Clubul de pensionari din Nyiregyháza. Sportul extrem este și el prezent la festival cu HegeShow din Ungaria. După concertele 4S Street și Honeybest va fi o petrecere de lansare în Baia Mare a City radio.

Duminică evenimentele încep de dimineață cu Boneshaker Cycling, zumba, Tuning Expo și multe concursuri. La teatrul de păpuși se va prezenta o comedie într-un act, pe scena mare va concerta corul Schola Rivulina urmat de un spectacol de dansuri populare și concertul Szabó Balázs Bandája. Főtér Fesztivál 2018 se încheie cu decernarea premiilor la concursurile festivalului.

Articolul precedentUnele eleve din Sighetu Marmației au făcut parada modei în prima zi de școală
Articolul următorSatul Nănești a fost duminică în sărbătoare