Satul Nănești a fost duminică în sărbătoare. Localnicii, invitați din alte județe precum și turiști din țară și din străinătate au sărbătorit cea de-a VI-a ediție a evenimentului Fiii satului. Îmbrăcați în starie de sărbătoare, sătenii și-au dat întâlnire la căminul cultural unde au petrecut până la lăsarea serii.

 

Așa cum s-au obișnuit în ultimii ani, năneștenii s-au întâlnit la începutul lunii septembrie pentru a valorifica tradițiile locului. Mai multe ore pe scena amplasată în centrul satului au evoluat artiști nu doar locali, ci și din alte zone ale țării.

 

”Și în acest an ne-a ajutat Dumnezeu să ne adunăm oameni buni, oameni dragi care încercăm să ducem mai departe tradițiile noastre și eu zic că reușim. Cred că cel mai bine ar fi să începem cu o rugăciune”, a spus în deschiderea evenimentului Ileana Matus.

De la eveniment nu au lipsit nici oficialitățile locale și județene care au mărturisit că se bucură că localnicii încă păstrează tradițiile.

 

”Ne aflăm la cea de-a VI-a ediție a întâlnirii cu fiii satului la Nănești, ce poate fi mai frumos decât o zi  pe an în care să ne reîntâlnim cu toții, să lăsăm toate problemele și greutățile la o parte și să petrecem o zi cu bucurie. În calitate de primar al comunei Bârsana sunt onorat să fiu aici, mai ales că este o ediție specială, este întâlnirea cu fiii satului în an centenar de aceea mă simt mândru că sunt primarul comunei Bârsana și, cu siguranță, noi, cei care reprezentăm administrația publică locală, încercăm să rezolvăm problemele pe care le cunoaștem”, a mărturisit Teodor Ștefanca, primarul comunei Bârsana.

 

”Întotdeuana omul este legat profund de amintirile din copilărie și copilăria începe în satul în care te-ai născut, pentru mine centrul lumii începe în sat pentru că destinul meu este legat nemijlocit de sat, am scris despre satul meu, am scris despre tradiții. Îmi aduc aminte cât de făloși eram noi când urcam pe scena căminului cultural din sat, dar și pe scenele concursurilor județene cu 3 formații, noi, năneștenii, copii, feciori și adulți, dansatori ca noi nu erau și de aceea ne puteam permite să strigăm <<Unde joacă năneștenii, nu să bage lăturenii, c-or sări ca și cocenii>>. Eu păstrez aceste amintiri”, a precizat Gheorghe Bîrlea, consilier județean.

”Maramureșul este partea de țară unde se conservă și se păstrează cel mai mult tradiția și cultura, una este cultura folclorului”, a adăugat preotul Vasile Ioaneș.

 

A urmat apoi preț de câteva ore un spectacol de muzică populară susținut de zeci de artiști, grupuri de copii și ansambluri folclorice.
Articolul precedentAu început Zilele maghiare băimărene – Foter Fesztival 2018
Articolul următorMarți se întrerupe furnizarea apei în Sighetu Marmației