Pe pereții exteriori ai Casei Memoriale Elie Wiesel din municipiul Sighetu Marmației au fost înscrise mesaje antisemite.

Și prefectul județului Maramureș Vasile Moldovan a venit cu declarații în urma acestui incident.

”Am convingerea că instituțiile abilitate își vor face datoria, vor identifica persoanele și vor aplica prevederile legislației în vigoare cu privire la prevenirea și combaterea antisemitismului (Legea nr.157/2018). Considerăm că mâzgălirea fațadei casei memoriale reprezintă doar un incident izolat, generat cel mai probabil de un derapaj comportamental. Condamnăm ferm acest gen de fapte, gesturi, acte de vandalism și manifestările antisemite împotriva instituțiilor de cultură, lăcașuri de cult sau comunității evreiești”, a declarat Vasile Moldovan.

Casa în care s-a născut laureatul premiului Nobel pentru Pace a devenit muzeu după demersurile efectuate la nivel central, ca demers științific, pentru prezentarea personalității profesorului și scriitorului Elie Wiesel, dar și a vieții sociale și culturale a evreilor din Maramureș.  

Autoritățile administrației publice locale  s-au mobilizat pentru a îndepărta înscrisurile antisemite de pe clădire și a readuce la starea inițială fațada casei memoriale.

 

 

Articolul precedentCUPA ROMÂNIEI – Minaur Baia Mare, calificată în faza 2 națională
Articolul următorUn copil s-a înecat în piscina unei pensiuni din Ocna Șugatag