Se iau din nou măsuri după ce în localitatea Romuli, județul Bistrița-Năsăud a fost identificat pe raza comunei, la limita cu județul Maramureș, pe un fond de vânătoare, un mistreț decedat, la care s-a confirmat prezența virusului pestei porcine africane. Autoritățile județene din Maramureș și Bistrița s-au întâlnit și ca urmare au dispus mai multe măsuri.
”S-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafață de 8 km, (ce include unitățile administrativ-teritoriale Dragomirești, Săliștea de Sus, Săcel din județul nostru) respectiv a zonei tampon, pe o suprafață de 5 km (include unitățile administrativ-teritoriale Groșii Țibleșului, Lăpuș, Cupșeni, Suciu de Sus din județul nostru). În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire” a spus prefectul Vasile Moldovan.
Alte măsuri care vor fi aplicate prevăd, inventarierea porcinelor domestice din zona infectată, interzicerea circulației animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline, etc) prin incinta pădurilor; intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA din cele două județe.
Reprezentanții desemnați în plan, împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare vor lua măsurile de dezinfecție. Exploatațiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul celor două direcții ale DSVSA sau medicii veterinari de liberă practică concesionari, cu aplicarea de măsuri de restricționare a mișcării animalelor. Vor fi luate măsurile de igienă corespunzătoare, pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane.
Mistreții vânați vor fi depozitați integral în spații frigorifice de către gestionarii fondurilor de vânătoare până la sosirea rezultatelor de laborator. S-a solicitat informarea secretarilor unităților administrativ-teritoriale cu privire la interdicția organizării la aglomerări de animale pe raza localităților.
Cetățenii care identifică porci mistreți morți în pădure, pe fondurile de vânătoare, sunt rugați să anunțe autoritățile administrației publice locale și autoritățile sanitar-veterinare din Bistrița-Năsăud și Maramureș, respectiv măsuri de prevenție printre care și de a evita să intre în contact cu animalul decedat în scopul de a preveni apariția de focare în gospodăriile populației, fapt care ar afecta din punct de vedere economic și social unitățile administrativ-teritoriale din cele două județe.