În fiecare an, 29 septembrie marchează pe plan mondial Ziua Internationala a Inimii, cluburile Rotary din intreaga tară marcand această zi prin “Promenada Inimilor” -, un concept simplu şi inovator care are scopul de a încuraja publicul de toate vârstele şi preocupările să meargă pe jos pentru a-şi menţine sănătatea.

Încă de la prima editie din 2013, Baia Mare a fost parte al acestui proiect, iar în acest an proiectul continuă prin organizarea pentru cetățenii orașului în 28-29 septembrie, în fața sediului Rotary Club Baia Mare de pe Bd. Unirii nr.11 a unui punct Rotary pentru control gratuit al tensiunii arteriale. În 29 Septembrie începând cu ora 10:30 este programată o plimbare în grup pe traseul marcat în Parcul Municipal începând din strada Victoriei, Câmpul Tineretului până în Parcul Regina Maria, plimbare la care sunt invitați să participe toți locuitorii oraşului.

Traseul are 5000 de pași și este accesibil tuturor, indiferent de vârstă.

“La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării modului nostru de viaţă. Noi ne-am pus inima la treabă. Tu ce faci?”, spune prof. dr. Dan Gaiţă – membru în Comitetul de Conducere al European Heart Network.

Program inţiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat deja în peste 10 ţări europene, “Promenada Inimilor” a avut  succes şi printre români. În România, programul a fost lansat în 2013, în ultimii ani participând mii de persoane în lupta bolilor cardiovasculare. În anul 2018, 35 de orașe din România au participat la acest program.

 

Articolul precedentAcademicianul Emil Burzo va fi cetățean de onoare al județului Maramureș
Articolul următorFotbaliștii de la Minaur joacă sâmbătă la Oradea