Cămeșa de gheme, cea de-a doua carte dedicată cămeșii maramureșene autentice, a fost lansată duminică, 5 august, într-un cadru deosebit, într-o gospodărie tradițională din satul Călinești. Subiectul cărții este cămeșa bărbătească prin care se propune o revenire asupra modelelor tradiționale vechi de pe cea mai importantă componentă a costumului popular din această zonă. Cartea a fost scrisă de Maria Șerba, Ileana Șandor și Măriuca Verdeș care și-au dorit ca acest meșteșug să nu se piardă iar procedeul de realizare a cămeșii să fie lăsat moștenire și următoarelor generații.

” În 2015 am deschis Școala Rădăcinilor Străbune, școală care s-a adresat încurajării generațiilor tinere dar și femeilor care își doresc să își coase. În cadrul acestei școli am implementat și ideea de învățare a cusutului modelelor tradiționale maramureșene susținută fiind de doamnele Ileana Șandor și maria Șerba. M-au ajutat și m-au încurajat să venim cu dovezi pentru cei care vor să învețe mai bine acest meșteșug și așa a luat ființă cartea <<Cămeșa de sărbători>> urmată de cartea <<Cămeșa de gheme>>”, a spus Măriuca Verdeș, una dintre autoare.

Cartea este un ghid pentru persoanele care doresc să coase o cămeșă. Conține informații despre croiul și varietatea cusăturilor simple și decorative, despre tipurile de cămeși dar și despre ornamentele folosite.

Ideea scrierii acestor cărți despre cămeșa maramureșeană autentică s-a născut odată cu grupul de găzdoi din Călinești care activează în cadrul Asociației Culturale Călineștenii Țării Maramureșului, grup care și-a propus printre altele și păstrarea tradițiilor.

Specialiștii spun că inițiativa scrierii acestor cărți este una lăudabilă și că era nevoie de o astfel de scriere care să detalieze modalitatea de executarea a acestui meșteșug.

Cartea conține și o mulțime de ilustrații cu modele de cusături și ornamente folosite pentru cămeșile tradiționale. Autoarele cărții au pregătit și un film prin care au prezentat povestea bobului de cânepă de la semănat și până la transformarea într-o cămeșă.

 

Articolul precedentNumărul persoanelor responsabile, implicate în viaţa comunităţii, este din ce în ce mai mare
Articolul următorSatele Unite ale României, un eveniment despre identitatea culturală a Maramureşului