Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a organizat, în perioada 9-15 septembrie 2019, prima campanie de cercetări arheologice în localitatea Coștiui, punctul „Imaș” sau „Epreș”, în comuna Rona de Sus.

Finanțarea a fost asigurată de către instituția muzeală, iar din colectivul de cercetare au făcut parte: dr. Marius Ardeleanu-responsabil științific de șantier, Raul Cardoș, de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Daria Dabal, Glamorgan Gwent Archaeological Trust, Marea Britanie și Horațiu Cociș, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.


Săpăturile arheologice au fost determinate de semnalarea recentă, în literatura de specialitate, a unei fortificații romane de tip castru roman de marș.

Prin realizarea acestor cercetări arheologice s-a urmărit stabilirea stratigrafiei sitului, identificarea unor complexe arheologice şi confirmarea existenţei unui eventual sistem de fortificaţie roman. În acest sens, pe latura nordică, în colțul sud-estic și latura vestică au fost deschise și cercetate patru suprafețe, denumite convențional S.I-S.IV. În urma acestor cercetări putem spune că zona a fost fortificată cu un val de pământ și șanț ce închideau o suprafață rectangulară, puțin trapezoidală, de aproximativ 3,6 ha. Sistemul de construcție al valului și șanțului identificat arheologic, forma și dimensiunile fortificației au analogii directe doar în lumea romană, de unde se cunosc sute de astfel de fortificații.” a explicat Raul Cardoş.


Cercetările arheologice s-au realizat cu sprijinul și participarea voluntarilor de la Cercul „Gemina” din cadrul Colegiului Național „Dragoș Vodă” din Sighetu-Marmației, iar la cercetările arheologie au participat încă un absolvent al unităţii şcolare menţionate împreună cu  un cercetător independent şi un reprezentant al Asociației Pro Detecție.


Echipa managerială și cea de cercetare de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare doresc să continue cercetările arheologice de la Coștiui–Imaș/Epreș și în anii următori, pentru dezvelirea unuia dintre cele mai mportante situri arheologice din Maramureș și din spațiul nord-vestic al României.

Articolul precedentConferința Episcopilor Catolici are loc în perioada 25-27 septembrie în Baia Mare
Articolul următorMeci amical între CS Minaur și Kisvarda