Inspectorii sanitari din Maramureș au pus lacăt temporar pe Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare în urmă nenumăratelor nereguli constatate la această instituție.
Autoritățile locale s-au autosesizat vizavi de problemele existente și timp de două zile au desfășurat ample verificări. Comisarii de la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor, inspectorii Direcției de Sănătate Publică Maramureș și reprezentanții Prefecturii Maramureș au rămas pur și simplu îngroziți de cele constatate: sala de spectacole arată jalnic, scaunele sunt rupte și neîngrijite, prin acoperiș plouă, înăuntru este un puternic miros de mucegai, mocheta este degradată iar pereții sunt plini de igrasie, cât despre încălzirea sălii nici nu poate fi vorba. Mai mult toaletele sunt mizerabile iar în clădire nu s-a făcut dezinfecție sau deratizare.


„În toate aceste condiţii Casa de Cultură nu poate funcţiona. Nu pot concepe cum au putut să o ţină deschisă până acum. Nu au nici un document de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Nu au nimic ca să poată funcţiona. Este inadmisibil aşa ceva. Degeaba se revoltă directorul de acolo.” a declarat pentru Realitatea de Maramureş, dr. Rareş Pop directorul DSP Maramureş.

În toate aceste condiții urma să aibă loc un spectacol al trupei de Balet din Kiev, „Lacul Lebedelor” la care se vânduseră deja sute de bilete.


„Noi nu am fost să vedem condiţiile de aici de doi ani de zile. Ei au spus că asigură căldură şi toate cele necesare. Ori altă sală unde să ţinem spectacolul de balet nu am găsit. Publicul cere aşa ceva, sala Teatrului Municipal Baia Mare este mică. Nu ştim despre scandal. E treaba directorului.” a spus Dumitru Popescu, organizator evenimente.

Tot la Casa de Cultură au fost programate și balurile bobocilor organizate de liceele băimărene însă administrația locală a decis să le ofere sala de spectacole a Teatrului Municipal în mod gratuit, pentru a nu pune în pericol sănătatea elevilor.

Noi am intentat trei procese din care două sunt pe rol, unul este suspendat, unul dintre cele care sunt pe rol a fost şi câtigat într-o primă instanţă, mai mult decât atât am văzut că firmele de insolvenţă cu foarte multa influenţă politică inclusiv in mass-media, încearcă să pună mâna pe Casa de Cultura şi să blocheze recuperare. Trebuia să dam autorizaţie de funcţionare cum are orice firmă de exemplu, dar când noi administraţia am cerut asta, ni s-a spus că nu intră sub incidenţa autorităţilor locale, le-am spus celor de la ISU că vrem să verifice, au spus că nu intra sub incidenta lor. Problema e jaful care vor să îl mai exercite nişte şmecheri care au impresia că băimărenii sunt nişte proşti” ne-a declarat Cătălin Cherecheş, primar Baia Mare.

Direcția de Sănătate Publică a aplicat și o amendă de 2.000 de lei mai ales că pe lângă mizeria găsită, nu existau nici documente sanitare de funcționare. Abia când vor avea toate autorizaţiile, vor putea redeschide Casa de Cultură.

În schimb chiriaşii care şi-au amenajat acolo spaţiile, aceştia sunt în regulă şi pot funcţiona.

Articolul precedentÎntâlnire de lucru privind Strategia Energetică a Județului Maramureș 2020-2030 şi planurile de acțiune privind politica energetică
Articolul următorPeste 600 de joburi la Bursa locurilor de muncă din octombrie