După ce s-a confirmat că pesta porcină africană s-a extins și în județul nostru, primarii maramureșeni le recomandă cetățenilor să nu se panicheze, iar în cazul în care sunt depistați alți porci bolnavi oamenii sunt îndemnați să anunțe medicul veterinar sau autoritățile locale.

 

În prezent s-au dispus măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului PPA.

 

”Focarul de pestă porcină în localitatea noastră a fost confirmat, s-au dispus măsurile de combatere si răspândire a fenomenului și se vor amplasa filtre de dezinfecție, izolarea gospodăriilor cu focare. În situatia în care mai există animale bolnave și în alte gospodării anunțați medicul veterinar sau autoritățile locale. Momentan nu se vor lua măsuri de eutanasiere a animalelor, decât în cazul în care fenomenul va lua amploare si nu o sa-l putem ține sub control”, a precizat primarul comunei Ieud, Nicolae Traian David.

 

Și primarul comunei Șieu a venit cu explicații pentru cetățeni.

 

”Pentru ca primesc foarte multe apeluri din partea cetățenilor fac următoarele precizări: localitatea Șieu, și cele din împrejurimi pe o distanță de 10 km de la focar sunt în zona de alertă – adică porcii din localitate nu vor fi sacrificați/neutralizare, dar este interzis scoaterea/comercializarea lor.  În cazul în care se vor descoperi noi focare, la o distanță mai mică de 3 km, se creează suspiciunea de pestă și se iau măsuri de neutralizare/sacrificare urmând ca deținătorii să fie despăgubiți în condițiile legii”, a explicat Irina Iusco, primarul comunei Șieu.

 

Potrivit ANSVSA toate animalele suspecte trebuie eutanasiate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.
Articolul precedentMaramureșul, pus pe jar de pesta porcină. Prefect: ”Din păcate, avem de-a face cu un comerciant ambulant inconștient”
Articolul următorÎn Sighetu Marmației va avea loc un cros pentru școlari