Pesta porcină pune pe jar Maramureșul. Virusul nu a ocolit județul. Maramureșul devine astfel al 17-lea județ din România unde s-a depistat pesta porcină africană. În dimineața zilei de 22 octombrie, autoritățile județene au fost anunțate de DSVSA Maramureș că există o suspiciune de pestă porcină africană în comuna Ieud. În urma analizelor de laborator efectuate la nivelul direcției a rezultat o probă pozitivă.

Proba pozitivă de la DSVSA a fost primul semnal serios că Maramureșul intră sub incidența pestei porcine. În dimineața zilei de 23 octombrie, a fost convocată o ședință extraordinară. Au fost informați membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor despre situația din comuna Ieud și s-au așteptat analizele de la ANSVSA. Acestea au confirmat pesta porcină în Maramureș, rezultatul fiind pozitiv și la București. ”Din păcate, avem de-a face cu un comerciant ambulant inconștient”, a declarat prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan.

”Am convocat, din nou, o ședință extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor, ieri după-masă, în jurul orei 16:00. Mai exact, pesta a fost descoperită într-o gospodărie individuală din comuna Ieud, unde în urmă cu două săptămâni, potrivit declarației proprietarului, acesta a achiziționat un porc de la un comerciant ambulant și l-a introdus în gospodărie, unde mai avea doi porci în exploatație. Porcul pe care l-a cumpărat în urmă cu două săptămâni a decedat, iar unul prezenta simptome specifice bolii pestei porcine. Facem apel la populație să nu intre în panică, să nu procedeze la tăierea porcilor așa cum am auzit zvonuri ieri în comuna Ieud, iar dacă se întâmplă să sacrifice porcii, îi rugăm pe cei care au făcut acest lucru să ducă carnea la analiză”, a declarat prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan.

În cursul zilei de miercuri, de la ANSVSA, prin sistemul GIS, s-au transmis coordonatele, respectiv localitățile, pentru a stabili zonele supuse restricțiilor. În cadrul acestora, DSVSA Maramureș identifică două zone: zona de protecție cu rază de 3 kilometri în jurul focarului și zona de supraveghere care are o rază de 10 kilometri în jurul focarului. De asemenea, autoritățile județene au dispus o serie de măsuri pentru ca virusul să nu se extindă, dar și recomandări pentru populație.

”Este extrem de important ca populația să nu achiziționeze animale din surse necunoscute, să nu achiziționeze animale fără elemente de identificare și fără documente care atestă proprietatea și starea de sănătate a acestora, respectiv documentul formular de mișcare care permite mișcarea acestor animale. Orice achiziționare a animalelor care nu dețin aceste documente, automat trebuie să pună un semn de întrebare și practic trebuie considerat sau tratat ca un comerț ilicit de animale”, a semnalat Marius Sima, purtător de cuvânt DSVSA Maramureș.

Și Inspectoratul de Poliție al județului Maramureș a dispus mai multe măsuri. Începând din 23 octombrie, ora 16:30, s-au constituit filtre permanente pe căile de acces dispre județul Satu Mare, de unde a pătruns acest virus în Maramureș. De asemenea, s-au intensificat activitățile de control pe raza întregului județ de către toate patrulele de siguranță publică și toate echipajele de poliție rutieră. În același timp, la nivelul IPJ Maramureș a fost întocmit un proces verbal de sesizare din oficiu pentru comiterea infracțiunii de răspândire a bolilor la animale sau plante, conform legii și continuă activitățile procedurale pentru completarea probatoriului.

”Facem un apel către populația județului nostru, în vederea conștientizării acesteia, dată fiind problema majoră cu care ne confruntăm. Este o problemă a județului care trebuie rezolvată și gestionată de niște instituții care trebuie să conteze pe sprijinul populației. Dat fiind faptul că răspândirea acestui virus este aptă să producă consecințe negative inclusiv la nivelul securității alimentare a județului, solicităm populației să sesizeze atât organelor judiciare cât și celorlalte autorități implicate în combaterea efectelor acestui virus, orice fel de conduite suspecte care să asigure controlarea fenomenului de comercializare în condiții nelegale a porcilor și a produselor de origine animală”, a solicitat inspectorul șef al IPJ Maramureș, Liviu Grozavu.

 

Articolul precedentPeste 21.000 de cereri de înscrieri în Partidul Realitatea. Vă mulțumim!
Articolul următorCe spun primarii maramureșeni după extinderea pestei porcine africane în Maramureș