Procurorii DIICOT au finalizat ancheta în dosarul adolescentilor din Germania ținuți ca sclavi într-un centru social din Maramureș. 14 persoane au fost trimise în judecată. Potrivit rechizitoriului finalizat în data de 13 februarie, rețeaua care exploata copiii germani a activat între anii 2014 și 2019. 

Cele 14 persoane sunt acuzate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, complicitate la infracțiunea de trafic de minori, trafic de persoane, complicitate la infracțiunea de trafic de persoane, lipsire de libertate în mod ilegal, complicitate la infracțiunea de lipsire de libertate, spălare a banilor, favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu.

Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, în perioada martie 2014 – august 2019, inculpații au constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a trafica mai mulți tineri de naționalitate germană, cu vârste cuprinse preponderent între 12 – 18 ani, sub paravanul desfășurării unor activități autorizate de servicii educative vizând recuperarea şi reintegrarea socială, în baza unor programe şi proiecte derulate de fundații coordonate de către cei doi cetățeni germane.

 

”În concret, tinerii au fost supuși unor tratamente profund abuzive, fiind traficați prin exploatare prin muncă, folosindu-se împotriva lor metode brutale, traumatizante, exercitarea repetată a unor acte de violență fizică extremă, amenințări, lipsire de libertate, încarcerare, supunerea la tratamente degradante şi umilitoare, privarea de tratamente medicale în cazul celor care ar fi trebuit să urmeze prescripţiile medicilor curanţi, privarea de continuarea studiilor.
Furnizarea serviciului social denumit <asistenţă şi sprijin în reabilitarea socială a copiilor şi tinerilor cu probleme comportamentale „Projekt Maramureş”> în baza căruia gruparea infracţională efectua aceste activităţi s-a realizat prin intermediul unei entități (nedefinibilă din punct de vedere juridic) intitulată Centrul „Projekt Maramureş” în localitatea Vişeu de Sus, judeţul Maramureş”, se arată în comunicatul emis de DIICOT.

Acest centru este situat pe un vârf de deal, într-o zonă izolată, fără semnal GSM, foarte greu accesibil chiar și în condiţii de vară, pe un drum forestier, fiind necesar un vehicul cu tracțiune 4×4. Până în oraşul Vişeu de Sus distanţa este de 8 km, iar pe timp de iarnă, copiii erau practic izolaţi depinzând exclusiv de către angajaţii centrului pentru eventualele deplasări în afara acestuia.
Fondurile bănești cu ajutorul cărora „Projekt Maramureş” îşi desfășura activitatea erau furnizate de statul german, către o asociație înregistrată în aceeași țară şi de aici direct către inculpatul S.B.S., existând mai multe conturi bancare deschise pe numele său. În cauză există probe că inculpații, profitând de programele de integrare socială finanțate de către statul german, au folosit cea mai mare parte a acestor fonduri în alte scopuri decât cele dedicate, însușindu-și sume de bani în mod ilicit.

”Copiii aduşi în acest proiect erau luaţi de către statul german în custodie de la părinţii acestora, după care erau încredinţaţi direct către “Projekt Maramureş” (deși furnizorul serviciului social figura a fi o asociație) pentru a intra în „programul de reabilitare” promovat de iniţiatorul şi coordonatorul acestuia ajutat de soţia sa şi de alte două persoane. Adolescenţii, cetățeni germani, aveau comportamente antisociale şi ostile ideii de integrare socială, provenind de regulă din medii dezorganizate, dar nu numai, sau care din cauza unor afecţiuni grave au devenit instabili emoţional. În programele oficiale ale “Projekt Maramureş” erau prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative. În realitate, acestea erau doar aspecte de aparenţă, majoritatea tinerilor fiind excluşi de la orice formă de continuare a studiilor, având actele de identitate şi bunurile personale confiscate şi au fost supuşi unor metode dure şi brutale, de aşa-zisă educaţie”, se mai arată în comunicat.

 Pentru a oferi un aspect de legalitate activităților desfășurate de către centru, în cadrul grupului infracțional a fost cooptat şi un asistent social în cadrul DGASPC Maramureș, desemnat manager de caz în privinţa serviciului social prestat în cadrul “Centrului de asistenţă şi sprijin pentru reabilitarea socială a copiilor şi tinerilor cu probleme comportamentale” Projekt Maramureş” din Vişeu de Sus. Inculpatul a sprijinit activitatea grupului infracţional începând cu anul 2015 si până în luna august 2019. Deși avea cunoștință de faptul că respectivul centru nu era licenţiat să funcţioneze în condiţiile impuse de lege ca şi serviciu rezidenţial, inculpatul nu a îndrumat responsabilii acestui centru în vederea licenţierii.
De asemenea, inculpatul a efectuat controale la Centrul “Projekt Maramureş” însă nu a sesizat şi nu a solicitat lămuriri cu privire la copiii care erau daţi în plasament, nu a întocmit niciun fel de sesizare cu privire la minorii găsiți în centru, care se aflau acolo înainte de solicitarea plasamentului acestora de către autoritățile germane și a întocmit rapoarte de control neveridice, fără a face verificări efective cu privire la situaţia acestora. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Maramureș.

Articolul precedentDoi tineri s-au ales cu dosare penale după ce au comis infracțiuni rutiere
Articolul următorBÂRSANA: Percheziţii domiciliare efectuate de poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice