Medicii de la Compartimentul Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației și-au spus nemulțumirile în Consiliul Local. Aceștia au explicat că au ajuns ca 4 medici să facă gărzile pentru 15, în plus li s-au tăiat și stimulentele financiare pe care le-au primit până în luna iunie, pe motiv că au beneficiat de măriri salariale.

 

Medicul Gelu Moyș a precizat că din cauza tăierii stimulentelor doi dintre medici au plecat la alte spitale.
Gelu Moyș, medic specislist CPU Sighet
”44 de medici de urgență au murit în ultimii 10 ani în timpul serviciului, sunt morți de epuizare. Noi suntem 4 medici care facem norma a 15. Eu nu am nevoie neaparat de bani dar am nevoie să pot să îmi fac și eu măcar 10 zile de concediu pe an. 2 dintre colegii datorită cărora am putut să îmi fac concediul anul acesta au plecat, deci eu de acum încolo sunt din nou jertifit, de Crăciun, de Revelion, de Paști și fără concediu de vară. Nu pentru banii aceștia ne batem, că nu este o sumă neaparat mare, dar datorită retragerii stimulentelor, au plecat doctorii care ne ajutau în urgență. Asta este problema majoră”, a explicat Gelu Moyș, medic specialist CPU Sighet.

 

”Problema ridicată este una extrem de sensibilă pentru că este vorba de viața liniștită a unui corp medical care solicitat fiind trebuie să fie mereu la dispoziția bolnavilor. Este extrem de greu să lucrezi atâtea gărzi. Efortul este unul maxim și este epuizant iar oboseala medicilor se transmite în lipsa de calitate de la o vreme a activității medicale pe care o prestează”, a precizat Eugenia Godja, consilier local.

 

”Vreau să îmi spună cineva din partea primăriei din ce cauză aceste stimulente nu s-au mai acordat din iunie, având bază legală, legea nefiind aborgată”, a adăugat consilierul local Daniela Onița Ivașcu.

 

”La momentul construirii bugetului aferent acestui an conducerea Spitalului Municipal Sighetu Marmației a solicitat o sumă destul de mare pentru diferite proiecte, din total sumă, la nivelul comisiei buget-finanțe și la nivelulul primăriei s-a ajuns la concluzia acoperirii unei părți doar din sume, deci că nu se dau banii întregi, respectiv că se dă doar jumătate din suma, asta a fost solicitarea conducerii Spitalului Municipal Sighet la momentul construirii bugetului agreată de către Primărie și de către Consiliul Local la momentul respectiv motivată de următorul lucru, banii pe care i-am acordat spitalului sunt foarte mulți, anvelopa bugetară este așa cum o știm cu toții, respectiv se acordă doar jumătate, este un drept opțional pe care autoritatea locală poate să-l aloce și motivele au fost creșterile salariale pe care legiuitorul a înțeles să le acorde corpului medical”, a explicat secretarul Primăriei Sighet, Sorin Rednic.

Reprezentanții administrației locale sighetene au spus că vor avea în atenție aceasta problemă pentru a se găsi o soluție.

Articolul precedentConsiliul Județean Maramureș va premia elevii olimpici și în 2018
Articolul următorComuna Bârsana din județul Maramureș, pe lista localităţilor propuse pentru a fi atestate ca staţiuni turistice de interes local