Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) este pe cale să devină acționar majoritar la Blue Air, o procedură declanșată prin executarea scrisorii de garanție pentru ajutorul de stat de 62 de milioane de euro oferit companiei aeriene low-cost în primul an al pandemiei.

Președintele AAAS, Daniel Geantă, a explicat, într-un interviu la Gândul, ce va face statul după ce va prelua 75% din acțiunile Blue Air.

Blue Air, care a început să adune datorii, inclusiv la stat, prin nerestituirea ajutorului de aproape 62 de milioane de euro primit în pandemie, s-a asigurat din 2021 că nu va fi executată de creditori și a intrat în procedură de concordat, care i-a permis să evite insolvența.

Cu fiecare lună care a trecut, datoriile companiei au fost tot mai mari, iar în septembrie 2022, Administrația Fondului pentru Mediu i-a pus poprire pe conturi, pentru o datorie de 28 de milioane de lei.

Cu conturile poprite, Blue Air nu a mai putut plăti combustibilul pentru aeronavele pe care le opera și a anulat, în 6 septembrie, toate zborurile, ducând la o criză fără precedent a companiei și la abandonarea a zeci de mii de pasageri pe aeroporturi.

La două luni după anularea zborurilor, pe 17 noiembrie, statul a anunțat că execută scrisoarea de garanție, pentru neplata datoriilor, și va deveni acționar majoritar la Blue Air.

Daniel Geantă, președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, a detaliat, la Gândul, stadiul procedurii prin care statul preia 75% din acțiunile operatorului aviatic privat și estimările privind recuperarea sumelor primite de companie drept ajutor din partea statului, pentru compensarea pierderilor provocate de restricțiile impuse la începutul pandemiei de COVID-19, așa cum s-a întâmplat și în cazul Tarom.

CITEȘTE ȘI: Scandalul Blue Air. Cum a girat GRINDEANU garanția cu un teren și cu pădurea de pe acesta împrumutul de 62 de milioane de euro

Articolul precedentScandalul Blue Air. Cum a girat GRINDEANU garanția cu un teren și cu pădurea de pe acesta împrumutul de 62 de milioane de euro
Articolul următorȘedință de Guvern | Modificări privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor