Capacitatea de cazare turistică din județul Maramureș crește de la an la an, dar, conform datelor statistice de pe hârtie, nu prea reușim să o ocupăm. De cealaltă parte, reprezentanții agențiilor de turism sunt de părere că în județ ar mai fi nevoie de hoteluri cu capacitate de 30-40 de camere întrucât cel puțin în sezonul estival greu se găsesc locuri disponibile. Acest lucru este recunoscut și de șeful administrației județene.

Din raportările înregistrate de Direcția de Statistică Maramureș, față de semestrul I al anului 2017, spre exemplu, la capacitatea turistică s-a înregistrat, în primele 6 luni ale acestui an, o creștere de 5,4%, fiind disponibile aproape 1.150.000 de locuri. Dintre acestea, cea mai mare pondere se regăsește în hoteluri (37,3%), fiind urmate de pensiuni agroturistice 30,7%, pensiuni turistice 20,4%, tabere de elevi şi preşcolari 1,7%, hosteluri 3,8% şi restul tipurilor de structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică 6,1%.

”Din această capacitate de cazare turistică de 1.150.000 de locuri disponibile, pentru primul semestru al anului 2018, a fost ocupat, din păcate, doar 16,3 procente, cu ponderi mai însemnate la  hoteluri (25,4%), vile turistice 11,3%, hosteluri (14,8%), pensiuni turistice urbane (10,7%), tabere de elevi si prescolari (8,6%), moteluri (10,8%). De exemplu, pentru luna august, nu avem încă disponibile datele dar le avem pentru luna august 2017. Niciodată în full-sezon nu am depășit 30% din toată capacitatea de cazare turistică. Este cumva ciudat, aș spune, având în vedere că în fiecare an crește capacitate de cazare turistică dar nu reușim să o ocupăm”, informează directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică, Marius Pop.

Directorul unei agenții de turism susține că vara, în Maramureș, nu se prea găsesc locuri de cazare. Sunt destul de puține, comparativ cu potențialul zonei.

”Aici, cel puțin 10 hoteluri se pot construi oricând și vor avea clienți. Hoteluri de 30-40 de camere cu piscină pentru că acestea se caută. Sunt foarte multe pensiuni, și aici este greu să găsești locuri. Veneau turiști la finalul lunii septembrie, ne spuneau să vor să meargă de Crăciun în Maramureș și pur și simplu erau zone unde nu mai găseau locuri. Maramureșul are un brand, o rezonanță, doar când spui Maramureș există potențial. Pe viitor, dacă vor exista și curse externe, există un mare potențial să aduci turiști și din străinătate. Noi avem foarte mulți turiști din Germania, Polonia, Franța care vin în această zonă, în Maramureș și nu neapărat de sărbători. Perioada verii este cea mai aglomerată. Dacă vrei să mergi la Vișeu, o săptămână, s-ar putea să fie foarte greu să găsești locuri de cazare pentru 7 nopți. Găsești locuri de cazare pentru 2-3 nopți în altă perioadă, dar 7 nopți consecutiv este foarte greu. Week-end-urile aproape nicio șansă, deși tarifele au început să urce”, susține Mircea Spătar, directorul ueni agenții de turism.

Șeful administrației județene arată că în Maramureș a crescut, în ultimele luni, numărul cererilor de înregistrare de noi facilități de cazare.

”O să vedeți raportările care o să vină și de la Statistică pentru acest an în ceea ce privește cererile de înregistrare de noi facilități de cazare în Maramureș. Sunt luni care, raportat față de 2017, au avut creșteri și de 600%. Sigur că au o mare influență și voucherele pentru vacanță, care sunt în sistemul bugetar și care au promovat foarte mult turismul în interiorul României, cu atât mai mult în Maramureș. Ele vor fi menținute și anul viitor și ca atare, mulți dintre operatorii din turism în special cei din zona de cazare, s-au gândit să facă și investiții, să își îmbunătățească condițiile de cazare pentru a atrage anul viitor cât mai mulți beneficiari de vouchere de vacanță în pensiunile lor. În maramureș a fost, în acest an, o explozie de cereri de acreditări pentru pensiuni turistice. Lucrul acesta ne bucură pe toți dar ce ne lipsește încă foarte mult sunt hotelurile de mai mari dimensiuni care pot să cazeze cu adevărat grupuri care vin, de exemplu, cu autocarele. Ne lipsesc astăzi tururi care se fac în județul Maramureș pentru că nu prea ai unde să cazezi autocare întregi de turiști într-un singur loc. Încet – încet o să vedem cum o să putem să discutăm să încurajăm astfel de investiții în județul Maramureș”, declară președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

În semestrul I al acestui an, în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică au fost înregistrate 159.045 înnoptări la turiştii români (85,6%) şi 26.817 la turiştii străini (14,4%). Comparativ cu semestrul I 2017, numărul înnoptărilor a crescut cu 18,8% pe total, cu 17,7% la turiştii români, si cu 26,4% la turistii straini.

Sursa foto: Facebook – Și eu

Foto: Moisei

 

Articolul precedentJucătorii trebuie să respecte legenda Minaurului
Articolul următorZboruri charter către Antalya, din Baia Mare