De Ziua Internațională a Copilului, cu sprijinul Asociației SAMAS, trei dintre mamele aflate în situații dificile de viață, care vor naște la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare vor primi Cutia Bebelușului. De asemenea, acestea vor beneficia de un curs de îngrijire a bebelușului și de o consultație în alăptare. 

Cutia Bebelușului este realizată din carton, are dimensiunile de 70 x 43 x 27 cm și va fi folosită ca pat pentru bebeluș în primele trei luni de viață. Ea conține saltea, cearșafuri, pilotă, pătură, produse de îngrijire pentru copii, scutece și jucării, produse de îmbracăminte bebeluș 1-3 luni, produse de igienă și îngrijire pentru mamă și copil, lanolină pură și tampoane pentru sâni, ulei de cocos extravirgin și dezodorizant pentru masajul bebelușului.

Programul se desfășoară în 22 de maternități partenere ale Asociației SAMAS, din 19 de orașe, printre care se numără și Baia Mare.

Potrivit reprezentanților asociației, Cutia Bebelușului a fost introdusă mai întâi în Finlanda, în 1938, pentru familiile având un statut economic deficitar, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă ridicată. 11 ani mai târziu cutia a început să fie acordată tuturor nou-născuților.

În România, rata mortalității infantile este 7,3‰ iar 41,7% dintre copii se nasc și trăiesc în sărăcie, 1 din 10 mame fiind minoră. Conform raportului UNICEF din 2016, 80% dintre decesele nou-născuților ar putea fi prevenite prin educație.

Articolul precedentISU MARAMUREȘ: ”Transmiterea cu întârziere a mesajelor prin RO ALERT s-a datorat unei greșeli umane”
Articolul următorAu început lucrările de modernizare a străzilor din Cavnic