Anul Centenarului Marii Uniri a României oferă prilejul românilor de a celebra în diferite moduri împlinirea celor 100 de ani a României Mari și 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, un eveniment cu o încărcătură spirituală puternică pentru întreaga Europă. În acest sens, Judeţul Maramureş doreşte să susţină şi să promoveze, prin colaborare la nivel interinstituţional, proiectele privind celebrarea acestor importante evenimente istorice.

Consiliul Județean Maramureș, în cooperare cu Asociația SENS, Municipiul Baia Mare și Aeroclubul României cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale organizează evenimentul „100 de baloane pentru România” – Maramureș Balloon Fiesta.
În perioada 3 – 7 octombrie 2018, Aerodromul Baia Mare al Aeroclubului României va găzdui cea de-a 5-a ediție a Maramureș Balloon Fiesta, un proiect ambițios, care pune România pe harta europeană a baloanelor cu aer cald. Intitulată „100 baloane pentru România”, ediția de anul acesta va fi dedicată Centenarului României. 100 de baloane cu aer cald din întreaga Europă, dar și din Japonia și Chile, se vor reuni în Baia Mare pentru o întâlnire memorabilă, cu un onest și asumat mesaj despre pace și bucurie: „La mulți ani, România! Ne bucurăm că ești!”.

La zborul liber de duminică dimineața, 7 octombrie 2018, cei 400 de piloți și membri de echipe din 28 de țări europene, împreună cu participanții care vor fi prezenți pe aerodromul din Baia Mare, vor ține un moment de reculegere pentru comemorarea eroilor români.

„Centenarul României coincide cu 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, un eveniment cu o încărcătură spirituală puternică pentru întreaga Europă. Prin „100 baloane pentru România” propunem celebrarea tuturor eroilor Europei concomitent cu Centenarul României. Îi invităm pe toți românii să celebreze alături de noi 100 de ani de România, la #festivalulbucuriei, un proiect civic unic, de talie europeană, unde tradițiile vii ale Maramureșului se întâlnesc cu tradiția zborului cu balonul cu aer cald! Scopul nostru este să construim un eveniment anual care să valorifice și să promoveze frumusețea și bogățiile culturale ale Maramureșului printr-o experiență memorabilă oferită de spectaculozitatea unui zbor cu baloanele cu aer cald. Este o combinația irezistibilă!”, spune Loredana Ionescu, președintele Asociației S.E.N.S. 
Cele 5 zile ale festivalului Maramureș Balloon Fiesta vor reuni sesiuni de zbor liber cu balonul, sesiuni de zbor ancorat, zboruri cu planorul, târg meșteșugăresc, gastronomie locală și activități pentru copii.
„Probabil cel mai spectaculos moment pentru familiile cu copii va fi sesiunea de zbor ancorat de duminică după-amiază, când toate cele 100 de baloane vor fi înșirate pe aerodrom, un fel de expoziție uriașă de artă aeriană în aer liber, asemănătoare cu 100 de lumânări pe tortul României!”, apreciază Loredana Ionescu.
Ziua de joi, 4 octombrie 2018, este dedicată piloților și echipajelor pentru care organizatorii pregătesc o incursiune în zona rurală a Maramureșului, în Țara Lăpușului, care va începe cu zborul de dimineață la ora 8, momentul cel mai spectaculos al zilei din punctul de vedere al frumuseții peisajului ce va putea fi admirat.
Având în vedere faptul că Maramureșul și maramureșenii au fost, în urmă cu 100 de ani, în prima linie a celor care au crezut în ideea de unitate națională, piloții vor încerca, în cadrul zborurilor libere, să aterizeze în satele Șișești și Băsești, locurile de origine ale personalităților marcante Vasile Lucaciu și Gheoghe Pop de Băsești, doi dintre făuritorii României Mari.

Articolul precedentVerde la circulaţie pentru educaţie
Articolul următorPompierii maramureșeni: ”Nu neglijați coșurile de fum”