Vizibilitate redusa de ceata, sub 50 de metri în Pasul Prislop si sub 100 de metri în Pasul Gutai

 Vremea a fost mai calda decat normalul termic al perioadei. Cerul a fost mai mult noros si local au cazut precipitatii predominant sub forma de ploaie, iar la munte au predominat ninsorile. Cantitatea maxima de precipitatii integistrata a fost de 2.3 l/mp la Suciu de Jos. Vantul a suflat slab la moderat cu intensificari in zona montana inalta de pana la 76 km/h la Vf. Iezer, viscolind ninsoare. Temperatura maxima a fost cuprinsa intre 2 grade la Sighetu Marmatiei si 4 grade la Baia Mare. Izolat s-a semnalat ceata.

Grosimea stratului in zapada masura aseara pana la 25 cm, la Baraj Firiza.

La primele orele ale diminetii temperatura aerului era cuprinsa intre -1 grad la Targu Lapus si Cavnic si 0 grade in Baia Mare, Ocna Sugatag, Sighetu Marmatiei si Borsa.

Carosabilul sectoarelor de drumuri nationale este curat si umed. In Pasul Gutai, intre km 18 si km 35, dar si in Pasul Prislop intre km 156 si km 180 se gaseste depus un strat de zapada framantat, cu grosimea de pana la 1 cm. Vizibilitatea este redusa de ceata sub 50 de metri in Pasul Prislop, intre km 156 si km 180 si sub 100 de metri in Pasul Gutai, intre km 22 si km 30. Ninge pe sectoarele de drumuri nationale din zona montana, precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare cad in celelalte zone. Angajatii sectiei de drumuri nationale au intervenit cu 21 utilaje si au imprastiat 221 tone sare.

 Sectoarele de drumuri judetene sunt curate si umede in zona de campie, iar in zona de munte sunt partial acoperite cu un strat de zapada. Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna. Societatea a actionat cu 22 de utilaje si a utilizat 244 tone material antiderapant.

Valori ale temperaturii aerului la aceasta ora: 0 grade la Targu Lapus, Cavnic, Petrova si Borsa, 1 grad in Baia Mare, Seini, Somcuta Mare, Baia Sprie, Ocna Sugatag si Sighetu Marmatiei.

Grosimea stratului de zapada masoara: 50 cm la Baiut, 30 cm la Cavnic, 29 cm la Firiza, 22 cm la Grosii Tiblesului, 13 cm la Targu Lapus si Vf. Iezer, 10 cm la Ocna Sugatag, 6 cm la Sighetu Marmatiei, 3 cm in Baia Mare.

Debitele si nivelurile cursurilor de apa din judet au fost variabile. Nu au fost semnalate probleme. Temperaturile pozitive si precipitatiile sub forma de ploaie au favorizat topirea ghetei de la malurile cursurilor de apa. Exploatarea amenajarii hidrotehnice Stramtori-Firiza se realizeaza in conditii de siguranta.

Vremea va fi si astazi in general inchisa. Cerul va fi mai mult noros. Indeosebi in cursul zilei, pe arii extinse vor cadea precipitatii mixte. La munte va ninge. Pe arii restranse, la munte, cantitatile de apa vor fi insemnate. Vantul va sufla slab la  moderat, iar pe crestele montane va sufla tare viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 1 si 4 grade, iar cele minime, in scadere intre -7 si -4 grade.

Articolul precedentRecomandările jandarmilor montani pentru turişti
Articolul următorȘase primării și Muzeul Satului au fost gazde la “Crăciun în Maramureș”