Întrucât în Sighetu Marmației nu există un adăpsot pentru oamenii străzii, iar în sezonul rece aceștia se adăpostesc de cele mai multe ori în scările de bloc sau în case părăsite, Asociația Suntem vocea lor încearcă să găsească o modalitate de a înființa în oraș un centru pentru oamenii fără adăpost.
Reprezenații Asociației Suntem vocea lor au spus că primul pas pentru înființarea unui astfel de centru ar fi dacă administrația locală ar aloca o clădire în acest sens.
”Până acum nu s-a întâmplat mare lucru în acest sens. Cum îi ajutăm pe acești oameni, nu avem un centru în Sighetu Marmației. Exact cum am zis și în ședința de Consiliu Local sunt atâtea clădiri care ar putea fi folosite pentru o astfel de situație. Cerem administrației locale să își plece privirea și către noi, oamenii simpli, și către oamenii fără adăpost pentru că și aceasta este o problemă”, a precizat Viorica Ionica Opriș, președinte Asociația Suntem vocea lor.
La ședința de Consiliu Local din luna decembrie 2018 când a fost adusă în discuție această problemă, primarul Horia Scubli a precizat că pentru înființarea unui centru pentru persoanele fără adăpost trebuie îndeplinite mai multe condiții, ceea ce este destul de greu.
”Eu am încercat să văd care este cadrul legal, sunt câteva condiții pe care din păcate noi nu le-am putut îndeplini. Este foarte simplu să găsești un adăpost pe care să îl poți amenaja, din nefericire în momentul în care amenajezi un asemenea adăpost trebuie să ai minm 6 angajați, fără paznic pentru că în momentul în care îți asumi această răspundere trebuie să își construiești o structură care din păcate costă prea mulți bani iar la momentul acesta avem un protocol cu cei de la spital care au înțeles să ne ajute. Deocamdată nu există un adăpost și eu cred că ar trebui să ne aplecăm pe propunerea doamnei Opriș să vedem ce gândește dânsa că partea financiară e cea mai delicată”, a adăugat primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli.