Vremea a fost apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul a fost variabil. Vantul a suflat slab la moderat. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre 4 grade la Targu Lapus si 7 grade la Sighetu Marmatiei.

Stratul de zapada masura pana, aseara, la 42 cm la Baraj Firiza. La primele ore ale diminetii temperatura aerului era cuprinsa intre -5 grade la Targu Lapus si -1 grad in Baia Mare. Cel mai rece a fost noaptea trecuta la Cavnic si Borsa -6 grade, respectiv Vf. Iezer -9 grade. Sectoarele de drumuri nationale au carosabilul partial umed si uscat. Cerul este acoperit pe DN1C, E58 si DN18B si senin pe celelalte sectoare. Vizibilitatea este buna in trafic. Angajatii sectiei de drumuri nationale au intervenit cu noua utilaje si au imprastiat 16 tone material antiderapant pentru prevenirea si combaterea poleiului. Toate localitatile sunt alimentate cu energie electrica. 

Nivelurile si debitele cursurilor de apa din judet au fost in scadere. Nu au fost semnalate probleme. Temperaturile scazute au favorizat producerea de gheata primara la malurile raului Vaser. Exploatarea amenajarii hidrotehnice Stramtori-Firiza se realizeaza in conditii de siguranta. Stratul de zapada masoara: 82 cm la Cavnic, 64 cm la Baiut, 63 cm la Firiza, 61 cm in Pasul Gutai, 33 cm la Luhei, 29 cm la Ruscova, 20 cm in Baia Borsa, 19 cm in Poiana Borsa, 16 cm in Leordina, 15 cm la Bistra. Se mentine avertizarea cu privire la producerea de avalansa in Muntii Maramuresului si Muntii Gutai. La peste 1800 m, scăderea ușoară a temperaturilor va favoriza formarea crustelor de gheață la suprafață și consolidarea în ansamblu a stratului de zăpadă, mai ales în partea superioară. La supraîncărcări oricât de slabe se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici sau izolat medii, care pot să angreneze pe pantele mai înclinate straturile superioare mediu stabilizate. În locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă, iar aici riscul este mai crescut. Sub 1800 m, stratul s-a mai consolidat, însă la supraîncărcări, pe pantele suficient de înclinate și în zonele cu depozite însemnate de zăpadă, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici sau izolat medii. După-amiaza, se pot declanșa și spontan curgeri superficiale sau mici avalanșe de topire favorizate de insolație și de temperaturile ușor pozitive. Valori ale temperaturii aerului la aceasta ora: -3 grade la Targu Lapus, Cavnic si Borsa, -2 grade la Sighetu Marmatiei, Ocna Sugatag si Viseu de Sus, -1 grad in Baia Mare, Baia Sprie, Seini si Somcuta Mare.

Vremea va fi astazi in judet apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros. Vantul va sufla in general slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 3 si 5 grade, iar cele minime intre -5 si -2 grade. Dimineata si noaptea izolat, in zonele joase, vor fi conditii de ceata. Maine, 9 februarie a.c., vremea se va mentine apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros. Vantul va sufla in general slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 2 si 4 grade, iar cele minime intre -6 si -2 grade. Dimineata si noaptea izolat, in zonele joase, vor fi conditii de ceata.

Articolul precedentDemersuri pentru înființarea unui adăpost pentru oamenii străzii
Articolul următorAgenda evenimentelor culturale din săptămâna 11 – 16 februarie, la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”