Lumea muzicii populare este în doliu. Taragotistul Dumitru Fărcaș,  membrul fondator al Ansamblului Maramureșul, azi Ansamblul Folcloric Național Transilvania, a decedat la vârsta de 80 de ani. Îndrăgitul taragotist a făcut infarct. 

Dumitru Fărcaș a făcut parte dintr-o familie cu tradiție muzicală; bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier. S-a familiarizat cu instrumentul și s-a înscris la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi. Fărcaș i-a ascultat în înregistrări difuzate la radio pe taragotiștii Luță Ioviță, Ion Murgu Bănățeanu sau Iosif Milu. După absolvirea academiei clujene, a învățat autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului. Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului Maramureșul din Baia Mare, azi Ansamblul Folcloric Național Transilvania.
”Moroșeni mă ascultați, așa ne vorbea maestrul Dumitru Fărcaș! Cuvintele nu pot cuprinde recunoștința noastră veșnică, a maramureșenilor, pentru cât ne-a dăruit acest mare român, Dumitru Fărcaș! Maestre, nu vă vom uita niciodată! Condoleanțe familiei îndoliate, doamnei Elena și fiicei Andreea! Bunul Dumnezeu să-l așeze în lumea celor drepți!”, transmite directorul Ansamblului Folcloric Național Transilvania, Iuliana Dăncuș.
Anul acesta Consiliul Județean Maramureș i-a conferit titlul de ”Cetățean de onoare”.
De asemenea, președintele Klaus Iohannis i-a conferit lui Dumitru Fărcaș, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, Ordinul Național „Serviciu Credincios” în grad de cavaler, în semn de recunoaștere pentru întreaga sa carieră, dar și pentru contribuția pe care a adus-o culturii. Taragotistul Dumitru Fărcaș s-a născut în comuna maramureșeană Groși, dar s-a stabilit, de zeci de ani, în Cluj-Napoca.
Articolul precedentAmbasada SUA, despre mesajele antisemite scrise pe Casa memorială Elie Wiesel
Articolul următorÎntâlnire la Giulești pe tema Programului Național de Cadastru