23 de copii și 2 adulți au ajuns la spital după ce au mâncat la o grădiniță privată din Baia Mare. Incindentul a avut loc în 27 mai, iar la scurt timp după servirea mesei copiii au acuzat greaţă, febră, vărsături și dureri abdominale. Direcția de Sănătate Publică Maramureș a demarat o anchetă epidemiologică la unitatea de învățământ.

Simptomatologia a debutat în data de 27 mai în jurul orei 22.00, dupa consumul meniului din aceeași zi preparat în bucătăria unității de învățământ.

”Începând cu data de 28.05.2019 și până în prezent, s-au prezentat la Spitalul  de Boli Infecțioase din Baia Mare,  25  persoane, cu varsta cuprinsă între 2 – 40 ani, reprezentând personal didactic, îngrijitoare de curățenie și copii care frecventează o grădiniță privată din Baia Mare.  Bolnavii au prezentat aceeași simptomatologie, grețuri, vărsături alimentare, scaune diareice, crampe abdominale, cefalee, hipotensiune arterială, subfebrilități”, a pecizat Rareș Pop, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Maramureș.

Direcția de Sănătate Publică a demarat o anchetă epidemiologică la grădinița privată, această unitate de învățământ fiind una dintre cele mai frecventate din oraș.

”Ca urmare a acestor date s-a declanșat din punct de vedere al compartimentului de supraveghere și control din DSP investigarea focarului din data de 29 mai și totodată ca urmare a controlului echipei de inspecție s-a decis sistarea activității la blocul alimentar al acestei grădinițe. S-a comunicat către Ministerul Sănătății ca suspiciune de toxiinfecție alimentară și a fost anunțată Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor în aceeași zi. Ca urmare a probelor de laborator recoltate și analizate  în cadrul laboratorului DSP Maramureș și din proba de alimente s-a obiectivat Salmonella de grup D la 4 pacienți și Salmonella de grup D la 2 persoane din cadrul personalului precum și din probele de alimente care au fost recoltate. Probele de alimente fac referire în primul rând la mâncarea care a fost servită și nu la produsele de bază ca și materie primă”, a adăugat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Maramureș.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Maramureș tulpinile izolate de Salmonella vor fi trimise către Institutul Cantacuzino. În continuare grădinița are activitatea suspendată pentru blocul alimentar.

 

 

Articolul precedentZiua porților deschise la Casa Corpului Didactic Maramureș
Articolul următorZiua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool, marcată și la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare