Mâine maramureșenii îşi vor putea evalua nivelul consumului de alcool prin intermediul unui chestionar. Acțiunea se desfășoară cu prilejul Zilei naţionale a testării consumului personal de alcool.

“Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii organizează Ziua naţională a testării consumului personal de alcool, cel mai amplu proiect de testare şi prevenire a consumului riscant de alcool din ţară. Testarea se face prin aplicarea chestionarului AUDIT, cu ajutorul unor specialişti şi voluntari”, informează site-ul evenimentului, ziuaaudit.ro.

Testul AUDIT este un instrument ştiinţific de evaluare a consumului personal de alcool dezvoltat şi validat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aplicat în peste 190 de ţări, cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea în fază timpurie a unui consum de alcool la risc.

În doar cinci minute, cei interesaţi îşi pot evalua singuri consumul de alcool, răspunzând celor 10 întrebări din chestionar. Cei care vor afla că au un consum riscant vor putea astfel să evite problemele de sănătate viitoare asociate consumului dăunător de alcool, prin îndrumarea necesară. Aplicarea chestionarelor AUDIT se va face în mod confidenţial de către personal instruit în acest scop (medici, asistenţi medicali, psihologi, sociologi, asistenţi medicali comunitari) – se mai arată pe site-ul evenimentului.

Maramureșenii care doresc să participe la cea mai mare testare națională privind consumul personal de alcool sunt așteptați miercuri, între orele 10.00 – 16.00, în Policlinica Spitalului Județean, la camerele 156 și 148.

Articolul precedentDSP MARAMUREȘ: 23 de copii și doi adulți afectați de toxiinfecție alimentară în Baia Mare
Articolul următorBAIA MARE: Trei persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier