Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș a dispus o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane. Deocamdată este interzisă comercializarea porcilor în târguri.

Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la  100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Virusul acestei boli nu se transmite la om și nu afectează omul.

”Pentru prevenirea apariției Pestei Porcine Africane în județul Maramureș, DSVSA Maramureș are un plan de măsuri care vizează mai multe paliere, astfel avem activități de informare a populației despre evoluția bolii și modalități de transmitere, avem acțiuni de informare a populației de pe raza unităților administrativ teritoriale despre obligațiile pe care le au deținătorii de animale față de respectarea normelor de biosecuritate în gospodării, precum și acitvități de verificare a fermierilor, crescători de porci în ceea ce privește respectarea normelor de biosecuritate în exploatațiile comerciale”, a precizat Marius Sima, purtător de cuvânt al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș.

Reprezentanții DSVSA Maramureș au mai precizat că se menține interdicția de comercializare a porcilor în târgurile de animale.

”Populația de pe raza județului Maramureș trebuie să știe că poate să comercializeze porci către alte exploatații sau către abatoare doar însoțiți de documente sanitar veterinare. De asemenea este extrem de important să se respecte condițiile restrictive în ceea ce privește vizitarea gospodăriilor respectiv porcii din exploatațiile nonprofesionale, nu trebuie să aibă acces la perimetrele neîmprejmuite, respectiv în spațiul deschis și nu trebuie să vină în contact cu alte animale, în special cu porcul mistreț și nu este permisă furajarea cu resturi alimentare care includ produse de origine animală în special provenite de la porcii mistreți”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau Direcției Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

 

 

 

Articolul precedentO maramureșeancă a fost pagubită de o falsă ghicitoare
Articolul următorVIDEO | Treabă ca în România, pe podul peste râul Lăpuşel doi muncesc, trei stau