Cursuri ținute pe holuri din cauza spaţiilor insuficiente, elevi supravegheați de polițiști locali și jandarmi dar și furturi și bătăi între elevi. Toate acestea se întâmplă la Colegiul Tehnic C.D. Nenițescu din Baia Mare după ce la începutul anului şcolar, aici au fost transferați, peste 300 de elevi ai Şcolii Gimnaziale Petre Dulfu.

Administrația locala a luat aceasta decizie pe motiv şcoală a intra în renovare iar de atunci scandalurile se țin lanț. Elevii de la cele doua unități de învățământ se bat, cei de la şcoala primară sar la gatul elevilor de liceu, numărul furturilor s-a înmulțit iar elevii de liceu au depus plângeri la secretariat, prin care își exprimă revolta, și tot mai mulți solicita transferul la alte unități școlare, pentru nu mai suporta comportamentul elevilor din clasele I-VIII.

Plângerile elevilor transmise și Inspectoratului Scolar Județean Maramureș:

– suntem agresati verbal

– suntem agresati fizic

– se distrug sălile de clasa

– se arunca mizerii în curtea liceului

– ni se cer bani

– suntem nevoiți părăsim sala noastră de clasa, pe care am amenajat-o din fonduri proprii, punând parchet și zugrăvind

– trebuie părăsim clasele în fiecare pauză și stăm izolați pentru a fi în condiții de siguranță

– avem examene de luat, nu ne putem concentra în asemenea condiții

– copiii mici înjură, scuipă, dau cu pietre, lovesc, împing și amenință

– suntem nevoiți vedem penisuri de copii, pentru se dezbracă în faţa noastră

Atât profesorii cât și elevii de la liceu au cerut se ia măsuri cât mai urgent, ba chiar au făcut o grevă.

„Nu avem liniște, suntem batjocoriți, noi i-am primit cu drag dar nu mai putem îi suportam. Ce se întâmplă până în 20 decembrie daca până acum s-au întâmplat atâtea. Fetele au fost pipăite, le-au fost furați banii, telefoanele. Sunt copii mai mici dar nu putem face nimic.” „Nu ne mai putem desfășură activitatea și pun în dificultate, calitatea actului educațional. Noi nu am fost obișnuiți cu așa ceva până acum. Atâta timp cât ți se deschide ușa la sala de clasa și ți se adresează injurii ce facem. Am dori îi integram dar este foarte dificil și nu așa se face. Au venit 18 clase, noi fiind 12 clase. Sunt organizați în grupuri și fura.” a spus Camelia Ardelean, lider sindical la Colegiul C.D.Nenițescu.

„Degeaba ni se spune avem răbdare. Nu înțelegem cu ce avem răbdare. Cu toate ce se întâmplă acolo? Nu putem tolera așa ceva. Aici trebuie o armata de sociologi, psihologi, nu putem trage un zid. Ne depășesc puterile, nu putem tine orele. Nu intra în atribuțiile noastre asiguram ordinea și protecția în scoală, nu suntem polițiști.” a explicat și Cristina Mureșan, vicelider sindical.

Directorul Colegiului C.D. Nenițescu Alexandru Meheş a afirmat dacă ar fi fost anunțat mai devreme despre transferul elevilor, ar fi amenajat mai multe săli de clasă în internat, dar la începutul anului şcolar au fost pusi în fata faptului împlinit, iar apoi s-a aprobat și în Consiliul Local, comasarea celor doua unități școlare.

„Ne pleacă elevii, rămânem noi liceu fară elevi, pe lângă sunt putini. Zilele acestea trei transferuri au fost făcute, și sunt și alte cereri deja în analiza. Dar nu îi poți refuza. Găsesc motive numai plece de la liceul nostru. Deja și pompierii sunt revoltați și ne-au atras atenția nu e bine facem alte ore în laboratoare, decât cele de chimie. Pe holuri se țin ore. Administrația locala a promis vine și găsește soluții, ieri nu a venit nimeni, azi nimeni … ” a spus Alexandru Meheş, director Colegiul Tehnic C.D. Nenițescu.

Soluția este acum la mâna administrației locale și a Consiliului Local Baia Mare, pentru că reprezentanşii acestora sunt cei care au aprobat relocarea acestei şcoli, la colegiul băimărean.

Așteptam și punctul de vedere al Primăriei Baia Mare şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş.

Articolul precedentAu ajuns după gratii, pentru infracţiuni la regimul rutier
Articolul următorNor de praf de steril în Satu Nou de Sus! Autorităţile locale, legate de mâini. Soluţia e la centru