Vernisajul expoziției ”Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916-1918)”, desfășurat zilele trecute la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare, a fost un prilej de rememorare a sacrificiului pe care înaintașii noștri, de la familia regală până la țăranii soldați, l-au făcut pentru înfăptuirea României Mari. Organizatorii au oferit o altfel de oră de istorie elevilor și studenților prezenți în număr mare la eveniment.
Vernisajul a debutat cu un moment muzical oferit de Corul Madrigaletto și elevi ai Colegiul de Arte din Baia Mare, ce a reprezentat liantul dintre trecut, prezent și viitor, garanția că dacă ne respectăm trecutul vom putea construi un viitor mai bun pentru generațiile care vor veni după noi, au arătat organizatorii evenimentului.
Vernisajul ”Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916-1918)” este un eveniment gândit ca un omagiu adus armatei române, care a culminat cu Unirea din 1918, și datorat unui parteneriat al Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare cu Muzeul Național Cotroceni.
”Sunt expuse pe panouri momente dramatice, dar și momente înălțătoare din istoria acestei țări. Alături de panourile foto-documentare care constituie această expoziție, am alăturat din zestrea noastră, din patrimoniul muzeului nostru, covoare pe care regăsim acea horă a unității, pe care regăsim cătanele care merg la luptă, toate acestea create de sufletul și de jertfa femeilor care au rămas acasă în timp ce țăranii, soții lor, erau plecați pe front, de fapt armata de țărani care a făcut unirea. Ne-am gândit că ar fi sugestiv să alăturăm aceste două componente – războiul din spatele frontului și războiul de acasă la care se țeseau dorurile și durerile acestui neam de către femeia care a rămas acasă să își ducă mai departe gospodăria și viața de zi cu zi”, a declarat managerul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Monica Mare.
Proiectul a fost demarat în urmă cu un an, iar expoziția itinerantă a ajuns în anul Centenarului Marii Uniri și în Baia Mare. S-a vorbit despre implicarea familiei regale în desfășurarea războiului, despre valorile noastre naționale și despre datoria morală pe care o avem noi, generația de astăzi, pentru a asigura neuitarea celor care prin jertfa supremă au făurit idealul național, Unirea cea Mare.
”Familia regală a României s-a identificat cu idealul acesta național al românilor. Așa cum a spus doamna manager, țăranul român, soldatul român, armata română mobilizată în 1916 a dus greul acestui război, dar nu a fost singură. Familia regală a României s-a implicat foarte mult. A trebuit după ocuparea Bucureștiului să se retragă la Iași, în Moldova, singura zonă a țării rămasă liberă și neocupată dar Regele Ferdinand a fost tot timpul în mijlocul soldaților pe front, pe linia frontului sau în spatele frontului. A anunțat în 1917 reforma agrară care s-a înfăptuit apoi în 1921. La rândul său, Regina Maria a fost sufletul tuturor acțiunilor care a dus la procesul de ajutorare și de a face mai ușor acest efort de război, alături de doamnele sale de onoare, au reorganizat spitalele din Iași, din împrejurimile Iașului și de pe linia frontului, vizita satele, comunele, era în mijlocul soldaților, a văzut mizeria în care ei trăiau, a luptat împotriva eradicării tifosului care a decimat armata română, a realizat numeroase spitale sau a reorganizat altele, spitale care purtau numele ei”, a arătat directorul general adjunct al Muzeului Național Cotroceni, dr. Ștefania Dinu.