În 15 ianuarie, de Ziua Națională a Culturii, s-a desfășurat seminarul ”La blouse roumaine de Maramureș”, acțiune de cercetare etnografică a simbolisticii costumelor populare tradiționale maramureșene în toată diversitatea ei mistică. Evenimentul a fost organizat de comunitatea ”La blouse roumaine” și susținut de Consiliul județean Maramureș.

”La blouse roumaine” este prima comunitate online care și-a propus ca misiune promovarea iei ca marcă a culturii identitare românești, stabilindu-și ca simbol identitar renumita operă cu același nume al marelui pictor francez Henri Matisse. În acest sens, în data de 21 ianuarie 2013, comunitatea ”La blouse roumaine” a demarat inițiativa pentru declararea zilei de 24 iunie 2013 ca fiind ”Ziua universală a iei”.


Seminarul ”La blouse roumaine de Maramureș”, de la Ieud, face parte dintr-o amplă cercetare etnografică a costumului popular autentic din diverse zone ale României, ca reper clasic al modei internaționale.


Pentru a căpăta autenticitatea unei șezători, au fost invitați meșteri populari care și-au demonstrat dibăcia în ale țesutului, brodatului, cusutului și torsului. Șezătoarea s-a desfășurat în ”Camera cămeșilor” din cadrul unei pensiuni, o încăpere amenajată în stilul tradițional specific Țării Maramureșului Voievodal, împodobită cu peste trei sute de cămeși, covoare, cergi, țoluri, perne, năfrămi, cojoace, pieptare, lecrice, icoane, blide, loampe și ștergări. Din decor nu au lipsit tiara, torcătoarea, caierul, vârtelnița și laițele.

 

Articolul precedentAcademia Minaur organizează un turneu internațional în Baia Mare
Articolul următorDe la sfârșitul lunii ianuarie, polițiștii vor acționa conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate